Društvo

13.05.2022
156

ZAVRŠENA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA CONSUMELESS

Finalna konferencija projekta ConsumeLess plus finansiranog u okviru Interreg MED programa održana je juče.

Cilj projekta je pokazati da je Consumeless destinacija ona, koja uključenjem u realizaciju projekta postaje dio mediteranske zajednice, koja valorizuje prirodne resurse, usluge ekosistema, kulturnu baštinu te se usmjerava na lokalnu ekonomiju i zajednicu.

Takva destinacija teži dobrobiti građana i posjetioca što je dodatna vrijednost za konkurentnost destinacije, naročito u današnjem vremenu obilježenom pandemijom Covid-19.

U uvodnom dijelu konferencije, prisutnima su se obratili: ispred Agencije za energiju i vodu vlade Malte(vodeći partner), Manuel Sapiano, ispred Opština Kotor Nebojša Ševaljević, potpredsjednik.

O projektu i postignutim rezultatima su govorile ispred Ambiente Italia Srl, Marina Trentin i Tijana Vukasović, ispred kancelarije za međunarodne projekte Opštine Kotor.

Nakon čega su Eudokia Balamou iz Turističke zajednice l'Arnaka-Kipar, g-đa Kristina Brščić, Upravni odsjek za turizam (IPTPO) iz Hrvatske, predstavili dobrobiti koje su njihove zajednice imale od implementacije projekta.

U drugom dijelu panela, govorile su Julia Bonello, ispred Agencije za energiju i vodu o kapitalizaciji alata Consumless projekta u cilju startegije razvoja turizma. Ispred Euromed programa, prisutnima se obratila Borka Lješković, nacionalna kontakt osoba za Interreg Med Program u Crnoj Gori pri Kancelariji za evropske integracije.

U drugom panelu, govornici su bili prof. Ilija Morić sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo i Filip Cicović, vlasnik Kotor Nest co-living space-a.

Razgovarali su o razvoju održivog turizma i o načinima njegovog unaprijeđenja.

U finalnom dijelu konferencije, potpisan je sporazum sa tri ugostitelja iz Kotora koji su ovom prilikom svečano dobili Consumless etiketu i na taj način se pridružili Consumless zajednici.

Ova konferencija je bila prilika da se veliki ciljevi proslave i naprave novi planovi za budućnost, zaključili su svi prisutni.


Saopštenje - Kabinet predsjednika Opštine Kotor

Podijeli na: