Društvo

12.01.2021
676

VUČETIĆ: KONSTANTNI INVESTICIONI RADOVI U KAVČU DOVODE DO BROJNIH PROBLEMA

Česti problemi u Mjesnoj zajednici (MZ) Kavač su, prema riječima predsjednika Savjeta Radovana Vučetića, uništeni putevi, začepljeni atmosferski kanali, prekinute vodovodne i telefonske instalacije, a uzrok su, navodi, brojni radovi koji se odvivaju preko, uglavnom stranih investitora.

On podsjeća da je u toku 2019. godine u Kavču bilo pet velikih gradilišta, a u toku 2020. su otvorena još dva.

“Sa svim stranim investitorima ili sa njihovim inžinjerima sam u stalnom kontaktu i gledam da sve što se radi u Kavču bude profesionalno odrađeno, te da mještani što manje trpe zbog tih radova. Zbog toliko velikih radova stalno dolazi do raznih problema, kao što su: uništeni putevi, začepljeni atmosferski kanali, prekinute vodovodne i telefonske instalacije” – objašnjava Vučetić.

On ističe da su svi radovi koji su bili predviđeni Programom rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2020. godinu završeni još početkom novembra prethodne godine.

“Renoviran je Dom kulture u Kavču – urađena je fasada i promijenjena eloksirana bravarija. Mjesna zajednica je iz svojih sredstava ugradila dva klima uređaja, renovirala kancelariju i dvije prostorije koje koriste mještani Kavča za druženje. Mjesna zajednica je finansirala i čišćenje atmosferskih kanala uzdzuž glavnog puta u dužini od 800 metara, kao i betoniranje proširenja na dvije kritične tačke gdje je često dolazilo do udesa. MZ je sa 500 eura u materijalu pomogla našem sugrađaninu Rajku Tepalčeviću kada je na njegovoj porodičnoj kući došlo do urušavanja plafona” – kaže Vučetić.

U prethodnoj godini, ističe Vučetić, radilo se dosta na putnoj infrastrukturi.

“Put koji prolazi kroz zaseok Vala od tunela do Mirine je godinama bio u katastrofalnom stanju i ove jeseni je asfaltirano 350 metara u nekoliko dionica. U tom zaseoku su izbetonirane i dvije sporedne ulice u dužini od 120 metara za koje je material obezbjedila Direkcija, a radove izveli mještani” – objašnjava Vučetić.

Prema njegovim riječima, u toku 2019. godine u Kavču je završeno postavljanje vodovodne cijevi u dužini od 4 km za Regionalni vodovod.

“Zbog raznih tehničkih problema godinu dana nije bilo moguće priključenje potrošača na taj vodovodni sistem, ali uz pomoć Direkcije i Vodovoda ti problemi su otklonjeni i prošlog ljeta je počelo priključivanje potrošača. Kuće koje imaju građevinsku dozvolu, kao i one koje su u procesu legalizacije, mogu da se priključe na vodovodnu mrežu, a za potrebnu dokumentaciju mogu da se obrate gradskom preduzeću DOO Vodovod i kanalizacija Kotor” – navodi Vučetić.

Kako navodi, u Kavču se trenutno radi na postavljanju vodovodne i elektro mreže prema četiri turska gradilišta na dva putna pravca.

“Zbog izuzetno loših vremenskih uslova, kao i sporih administrativnih poslova ti radovi sporo napreduju što mještanima pravi velike probleme, naročito na putu od Mirine prema crkvi Svete Petke. Taj put je već godinu i po dana u  katastrofalnom stanju. Gotovo je nemoguće njime voziti, a da ne dođe do oštećenja vozila. Zato bih zamolio sve nadležne institucije da urade sve što je u njihovoj moći da dođe do što ranijeg završetka tog putnog pravca. Tu se, ipak, nalaze dva mjesna groblja i moramo ljudima obezbijediti uslove da mogu da dođu do njih kao i mještanima koji tu žive da lakše dođu do svojih kuća” – ocjenjuje Vučetić.

 Među planiranim radovima za 2021. godinu koju je Savjet MZ Kavač dostavio Direkciji za uređenje i izgradnju izgradnju Kotora, su: proširenje vodovodne mreže, izrada projekta za priključenje Kavča na gradsku kanalizacionu mrežu, izrada projekta za put- tunel Mirina, kao i izgradnja potpornog zida u zaseoku Pode.

Za izgradnju  sportskog terena i dječjeg igrališta, navodi Vučetić, MZ Kavač posjeduje projekat urađen još 2005. godine.

Prema njegovim riječima, u MZ Kavač živi oko 700 stanovnika.

Opširnije na ovu temu sjutra u emisiji “Naša opština” od 10 sati.

Podijeli na: