Društvo

14.05.2022
49

USPJEH KOTORSKIH UČENIKA NA MATEMATIČKOM TAKMIČENJU KENGUR BEZ GRANICA

Prošlog vikenda u našem gradu je održano matematičko takmičenje “Kengur bez granica”. Radi se o međunarodnom takmičenju čiji je osnovni cilj popularizacija matematike među djecom i mladima, razvijanje logičkog razmišljanja i primjena matematičkog znanja. Održava se još od devedesetih godina prošlog vijeka u više zemalja svijeta, uključujući i zemlje našeg regiona. Djeca iz devedesetak država cijelog svijeta u isto vrijeme rješavaju iste zadatke, podijeljeni u kategorije od 3.razreda osnovne škole, pa sve do 4.razreda srednje škole.

U Crnoj Gori je prvi put održano takmičenje 2021.godine i to samo u Podgorici, Danilovgradu i Tuzima. Ove godine je takmičenje prošireno na osam crnogorskih gradova, među kojima je i naš Kotor. Među 1008 prijavljenih takmičara u Crnoj Gori, učenici Gimnazije Kotor su bili vrlo uspješni. Učenik Nikola Vukšić je osvojio 1. mjesto u kategoriji Junior za III razred pod mentorstvom profesorice Jelene Nikolić. Učenik Nikola Kovač je osvojio 5. mjesto u kategoriji Cadet za I razred, što je takođe značajan uspjeh.

Na Univerzitetu Donja Gorica upriličena je svečanost dodjele medalja najboljim takmičarima. Ponosni smo na uspjehe naših učenika i nadamo se da će to biti motivacija ostalim učenicima da se oprobaju na ovom takmičenju sljedeće godine.

 

Saopštenje i foto – Gimnazija Kotor

 

Podijeli na: