Društvo

21.01.2020
163

UKLJUČIVANJE OSI U DRUŠTVENI ŽIVOT ZAJEDNICE, DANAS RADIONICA U RESURSNOM CENTRU

Iz Udruženja paraplegičara Kotor obavještavaju da je u okviru njihovih redovnih aktivnosti predviđenih za ovu godinu, u toku realizacija projekta “Uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život zajednice. Radionica o ostvarivanju prava OSI biće održana danas (utorak 21. januar) sa početkom u 17 sati i 30 minuta u Resursnom centru za sluh i govor “Dr Peruta Ivanović”. Na temu “Interaktivni input – ostvarivanje prava na utvrđenje invaliditeta i prava iz oblasti socijalne zaštite” govoriće trenerica Miroslava Mima Ivanović.

“Udruženje paraplegičara Kotor u okviru prvog dijela pomenutog programa predviđenog za ovu godinu organizuje seriju radionica na kojima će osobe sa invaliditetom (OSI) biti upoznate sa oblastima iz ostvarivanja prava i ostvarivanje socijalne zaštite. Drugi dio radionica će obuhvatiti psiho-socijalni aspekt i uopšte podizanje nivoa svijesti OSI.

Drugi dio projekta odnosi se na konkretne pomoći OSI, a uključene su osobe sa najvećim procentom invaliditeta.

Obuhvaćene su sljedeće kategorije: slijepe i slabovide osobe, osobe sa oštećenjem sluha i govora, osobe sa paraplegijom, kvadriplegijom osobe sa amputiranim ekstremitetima, cereblanom paralizom, multipleks sklerozom i sličnim dijagozama.

Konkretna pomoć se ogleda u  zadovoljavanju potreba u smislu transfera OSI prema medicinskim ustanovama (Bolnica, Dom zdravlja, ljekari, apoteke) odvoženje na fizikalne i druge terapije, predizanje ljekarskih uputa i recepata, plaćanje računa (pošta, banka i sl.), odvoženje u tržne centre, odvoženje na kulturne i sportske manifestacije i slično.

U tu svrhu obezbjeđen je specijalni automobil udruženja sa rampom za osobe u invalidskim kolicima, vozač i jedan personalni asistent za osobe koji nemaju svog pratioca ili člana porodičnog domaćinstva, a ukoliko je potrebna pratnja” – navodi se u saopštenju Udruženja paraplegičara Kotor.  

Foto: Google maps

Podijeli na: