Društvo

06.07.2020
315

U KOTORU MORSKA VODA NA 11 LOKACIJA ODLIČNOG, NA TRI DOBROG I NA JEDNOJ ZADOVOLJAVAJUĆEG KVALITETA

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 01. do 02. jula, pokazali su da je na 90 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 6,4odsto  lokacija dobrog, dok je na 3,6 posto lokacija- voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz Morskog dobra.

Ovi rezultati, kako navode, potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

U Kotoru je na jedanaest lokacija voda bila odličnog, na tri lokacije dobrog, a na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta.

“ Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".  Od ukupno 18 lokacija na kojima se radi analiza kvaliteta vode u opštini Ulcinj, na njih 17 voda je bila odličnog kvaliteta, dok je na 1 kupalištu voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. U Baru je kvalitet vode na svih 15 lokacija bio odličan, dok kada je u pitanju opština Budva, od ukupno 32 lokacije, na njih 28 morska voda je bila odličnog kvaliteta a na 4 lokacije dobrog kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat - na svih 9 lokacija morska voda bila je odličnog kvaliteta, dok je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog, na 3 lokacije dobrog kvaliteta, a na jednoj zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 19 voda bila odličnog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta.

Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku” – saopšteno je iz Morskog dobra.

 

 

Podijeli na: