Društvo

15.01.2022
329

TOMOVIĆ ZA RADIO ŠKOLU: ŽARGON SE LIJEČI ČITANJEM KLASIČNE LITERATURE I PROVJERENIH KNJIŽEVNIH PREVODA

Žargon, kao specifična vrsta upotrebe jezika, nastaje pod uticajem svakodnevnog razgovora, medija, a posljednjih godina sve češće pod uticajem društvenih mreža, interneta i generalno upotrebe računara i  elektronskih medija.

Profesorica jezika i književnosti Aleksandra Tomović za današnje izdanje emisije “Radio škola” kaže da se žargon  „liječi“ čitanjem klasične literature, provjerenih književnih prevoda, a u školi uz lektiru i književna djela koja preporučuju profesori.

“Književni stil se njeguje čitanjem, a u klasičnoj literaturi se primjenjuje jezički standard, za razliku od žargona, koji nema jasna pravila na osnovu kojih se razvija. On je sklon modifikaciji, čestim promjenama, ali se lako usvaja”, pojašnjava Tomović.

Nije opasno, kaže, koristiti žargonizme, ali može biti štetno  po način izražavanja, stil, kao i pismenost.

“Moja preporuka mladim ljudima je da posjećuju biblioteke, uzimaju knjige po preporuci bibliotekara i profesora i što više čitaju literaturu koja je prošla uredničku cenzuru, a ne samo tekstove sa interneta, koje može objaviti bilo ko, bez posebnih leksičkih i gramatičkih ograničenja”, poručuje Tomović.  

Konstatuje da internet otvara horizont za razmjenu informacija i komunikaciju, ali i da je teško kontrolisati način i sredstva komunikacije, te sam jezik kojim se ona ostvaruje.

Reprizu emisije "Radio škola", koju uređuje i vodi Sanja Čavor, možete poslušati u utorak 18. januara od 20 sati i 30 minuta. 

Podijeli na: