Društvo

08.06.2020
195

TESTIRANJE BAZIČNE INTELIGENCIJE U KOTORU

Testiranje bazične inteligencije u Kotoru će se u organizaciji Mense Crne Gore u Kotoru održati 28. juna u 12 sati u sali Instituta za Biologiju mora. 

Prijava za testiranje se može popuniti do 25. juna u ponoć na linku https://mensa.me/formulari/63342

 “Predsjednik Mense Crne Gore Marko Lakić najavio je da će se u narednih mjesec dana održati testiranja bazične inteligencije. Testiranja će biti organizovana u skladu sa preporukama NKT-a i uz pridržavanje mjera IJZ-a, a uz podršku Ministarstva prosvjete, pošto je u planu da se testiranja održe i u srednjim školama širom Crne Gore. Sredstva za testiranje biće obezbjeđena od strane organizatora tako da će za građane biti besplatna.

Cilj testiranja u ovom periodu je da se pruži šansa što većem broju ljudi da postanu članovi Mense i na taj način budu dio događaja koji će se održati u Budvi u oktobru ove godine. Naime, Mensa Crne Gore kao punopravna članica Mense International, ove godine je organizator okupljanja direktora svih Mensi svijeta i Predsjedništva Mense International. Prošle godine je taj događaj održan u Kuala Lumpuru (Malezija), a sljedeće godine će biti u Hjustonu (SAD) . Ove godine pravo organizacije pripalo je Crnoj Gori, koja je bila u konkurenciji sa Holandijom, što je velika čast, ali i odgovornost. IBD 2020 dovešće veliki broj učesnika sa svih strana svijeta jer pored samih učesnika dođu i članovi njihovih porodica i prijatelji. Prije situacije izazvane Korona virusom najavljeno je preko 500 učesnika. Zbog novonastale situacije bilo je upitno dal će se događaj uopšte održati ove godine, ali su zemlje članice Mense International izglasale da se kontinuirano nastavi sa održavanjem istog. Predsjednik Lakić rekao je da je sada broj najavljenih učesnika oko 300, a nadamo se da ce usljediti popuštanje mjera i otvaranje što većeg broja granica kako bi što veći broj zemalja mogao prisustvovati.

Testiranja će biti organizovana uz podršku Ministarstva prosvjete i platforme UčiDoma preko koje će učenici biti obaviješteni o terminima i načinu na koji će se organizovati testiranja. Vrlo bitno je naglasiti da je donja granica za testiranje 18 godina starosti, a u saradnji sa školama ta granica je 16 godina, dok gornja granica ne postoji. Mensa Crne Gore poziva sve da dođu na testiranja koja će se održati čim se za to steknu uslovi i da pruže sebi šansu da postanu članovi Mense, a samim tim i domaćini IBD-a 2020 !

Više informacija o radu Mense mozete naći na sajtu Mense Crne Gore https://www.mensa.me/ “ – navodi se u saopštenju koje nam je proslijeđeno.

 

Podijeli na: