Društvo

15.07.2020
133

TESTIRANJA NA LIČNI ZAHTJEV ĆE BITI STAVLJENA PO STRANI

Testiranja na lični zahtjev će biti stavljena po strani, jer ne predstavljaju niti epidemiološku, niti kliničku indikaciju niti urgentnost na postupanje, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić na pres konferenciji NKT-a.

"To mora biti svima jasno, teške odluke prosto moraju da se donose. Molim putnike u mešunarodnom saobraćaju na razumijevanje. Moramo suzbijati epidemiju, to je naš zadatak", kazao je on.

Doktor Sreten Kavarić kazao je, na pres konferenciji, da je 121 pacijent hospitalizovan. U Kliničkom centru 29. Dva pacijenta starije životne dobi su na mehaničkoj ventillaciji, jedan je stabilnih vitalnih parametara, a drugi nestabilnih, naveo je on.

Upitan da li se koronavirus pojavio u porodilištu Kliničkog centra, Kavarić je odgovorio da su neki ljekari koji rade u tom porodilištu u samoizolaciji. Kavarić je istakao da rad u Kliničkom centru podrazumijeva lične zaštitne opreme pa i u porodilištu, te da su angažovali medicinske sestre iz drugih organizacionih jedinica kako rad u porodilištu ne bi bio poremećen. Kavarić je rekao da ni bebe ni porodilje nijesu bili ugroženi.

"Tačna je informacija ti ljekari su u samoizolaciji u kućnim uslovima već nekoliko dana, pod nadzorom su službi, dobrog su stanja i niko nije hospotalizovan," naveo je Kavarić.

Senad Begić je rekao da sve osobe koje su testirane zbog simptoma, moraju da budu odgovorne i da poštuju samoizolaciju.

"Ne praviti kontakte, nego ostati izolovan, čekajući rezultate testa," istakao je on.

Testiranja na lični zahtjev u slučaju potrebe putovanja biće satavljena, za sada, po strani, kazao je Begić.

Pomoćnik direktora Inistituta za javno zdravlje Senad Begić, takođe, je kazao da nemamo problem sa brojem dostupnih testova.

Doktor Kavarićkazao je da ima inficiranih ljekara koji rade u porodilištu Kliničkog centra.

"Inficirani ljekari su u izolaciji već nekoliko dana, svi su dobro i nalaze se u kućnim uslovima, oni i članovi njihovih porodica", objasnio je Kavarić.

(tekst RTCG)

Podijeli na: