Društvo

29.07.2021
630

SVEČANA DODJELA NAGRADA NAJBOLJE PLASIRANIM NA MEĐUNARODNOM KONKURSU MAILING LIST HISTORIA ITALIJA

 

Udruženje „Dante Alighieri“ – Kotor upriličilo je sinoć u palati Bizanti, svečanu dodjelu nagrada najboljim učenicima na Međunarodnom konkursu Mailing List Histria Italija .

Pozdravnu riječ održala je predsjednica udruženja Martina Saulačić Lompar, a prisutne su pozdravili predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender i prof. Valerija Jokić.

Ove godine zbog epidemiološke situacije, svečenoj dodjeli nagrada nisu mogle prisustvovati predstavnice iz Italije Mariarita Cosliani i Mirella Tribioli.

,,Konkurs je trajao dvije godine i učestvovalo je 289 učenika i 52 nastavnika iz ukupno 31 osnovne i srednje škole iz Crne Gore.

Crnogorsko-italijansko udruženje „Dante Alighieri“ iz Kotora, uz podršku Zajednice Italijana CG već sedamnaestu godinu zaredom raspisuje konkurs za osnovne i srednje škole, sa temama na italijanskom jeziku. Na konkursu Mailing List Histria iz Italije učestvovali su učenici škola na istočnoj obali Jadrana i to: škole u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Teme napisane na italijanskom jeziku, prema propozicijama koje daje Mailing List Histria, za pojedinačne i grupne radove, učenici šalju elektronskom poštom, a komisija u Italiji ih pregleda i ocjenjuje. Svake godine uz novčane nagrade (od 50 do 200 eura) i diplome svim učesnicima, štampaju se najbolji prvonagrađeni radovi u monografiji koja se poklanja učenicima. Svi radovi se mogu pogledati i na internet sajtu Mailing List Histria. Zadnjih godina organizator daje i zahvalnice svim profesorima italijanskog jezika čiji učenici su osvojili nagrade.

Ovogodišnji najbolji učenici su:

Za Osnovne škole:

  1. Elbina Aljošević, OŠ „Srbija“-Bar, prof.Jadranka Marković
  2. Andrea Čavor , OŠ „Ivo Visin“-Prčanj, prof. Martina Saulačić Lompar
  3. Roberto Sartori , OŠ „Mrkojevići“-Pečurice - Bar, prof. Mersiha Oručević

Za Srednje skole:

  1. Kristina Kamenarović -Gimnazija -Kotor, prof. Valerija Jokić
  2. Anđela Popović- Gimnazija - Kotor, prof. Valerija Jokić
  3. Ana Maria Marinovic -Gimnazija – Kotor -prof.Valerija Jokic

Specijalne nagrade žirija (Osnovne škole)

  1. Helena Krgović -OŠ „Anto Đedović“ -Bar-prof.Ivana Mrvaljević
  2. Nikola Kovač – OŠ „Savo Ilić , Kotor- prof. Tatjana Daković

Specijalne nagrade žirija za Srednje škole

Tina Truš – Gimnazija „Niko Rolović“ - Bar -prof. Nataša Nedović

Franka Perugini – Gimnazija- Kotor – prof. Valerija Jokić

Posebnu specijalnu nagradu za učesšće dobila je Srednja stručna škola Cetinje i prof. Izabela Radunović.

U programu je učestvovala na violini i učenica II razreda Srednje muzičke škole „Vida Matjan“ Kotor Anja Miljenović.

Na kraju je za sve prisutne upriličen mali koktel.

Čestitamo svim nagrađenim učenicima i njihovim mentorima. Učenje stranog jezika je veoma važno, u ovom slučaju italijanskog jezika sa čijom zemljom smo i u prošlosti bili mnogo povezani.Treba podstaći učenike da što više čitaju na italijanskom jeziku, da slušaju italijansku muziku, kako bi im jezik ušao u uvo, da bi ga koristili što više i što česće, a ne samo za ocjene u školi. Znanje više jezika obogaćuje nas i daje nam mogućnost komunikacije sa cijelim svijetom. Nadamo se, da će iduće godine biti poslato još više učeničkih radova na Medjunarodnom literarnom konkursu MLH na italijanskom jeziku”, saopštila  je za Radio Kotor Martina Saulačić Lompar, predsjednica udruženja „Dante Alighieiri“ Kotor.

Podijeli na: