Društvo

13.05.2022
127

SUSRET ABAZOVIĆA SA PORFIRIJEM I JOANIKIJEM

Susret Abazovića sa patrijarhom Porfirijem i mitropolitom Joanikijem: Otvorena pitanja želimo zaokružiti pravedno i u skladu sa zakonom 

‚‚Za rješavanje otvorenih pitanja Srpska pravoslavna crkva će u Vladi Crne Gore imati korektnog sagovornika, s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve", istakao je predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović prilikom  susreta u manastiru Ostrog sa Njegovom svetosti patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem i Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog.  

Sastanku su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.  

Patrijarh Porfirije se zahvalio predsjedniku Vlade Abazoviću što je došao na svečanost povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog i iskoristio priliku da čestita izbor na funkciju predsjednika, ističući uvjerenje da će to biti na lično zadovoljstvo i korist svih građana Crne Gore.  

‚‚Želim da Vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima", istakao je patrijarh Porfirije.  

Patrijarh je naglasio da Crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima.  

Predsjednik Vlade Abazović naveo ja da je najvažnije da nikad ne zaboravimo ljudsku ravan i da je čitavi smisao u tome da izgradimo društvo u kojem će različiti ljudi živjeti slobodno jedni sa drugima, uz sve specifičnosti i razlike. 

‚‚U tom pravcu nikakvih restrikcija neće biti i mi ćemo svojim primjerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još više ispravnijem smjeru", zaključio je Abazović. 

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE CRNE GORE

Podijeli na: