Društvo

11.12.2021
633

STUPIĆ: PONOSNI SMO NA KOTORSKE GIMNAZIJALCE; KAMENAROVIĆ: NASTAVIĆU I DALJE DA PIŠEM   

Gimnazija Kotor je oduvijek bila prepoznata po izuzetnim profesorima, ali i učenicima koji su svojim kasnijim životnim i profesionalnim opredjeljenjima dali trajan doprinos razvoju crnogorskog društva u najrazličitijim oblastima.  

Gostujući u emisiji „Radio škola“, direktorica ove obrazovne ustanove Slavica Stupić ističe da je profesorski kadar ponosan na gerenacije koje stasavaju i edukuju se u školi koja je sa dubrovačkom i zadarskom, najstarija gimnazija na prostorima bivše Jugoslavije.  

„Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da se iz godine u godinu broj nadarenih i uspješnih đaka povećava. Značajan broj mladih ima afiniteta prema prirodnim naukama, stranim jezicima, piše poeziju i prozu, a učestvuju i na brojnim opštinskim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima”, istakla je Stupić.  

Tokom protekla dva mjeseca, navodi, stiglo je više izuzetnih nagrada sa raznih takmičenja.  

“Naša učenica Kristina Kamenarović je na nedavno održanom 6. Beogradskom ogledanju osvojila prvu nagradu za esej Potpis. U pitanju je konkurs koji raspisuje Ogledalo, časopis učenika i profesora srednjih škola Beograda, a u njemu uzimaju učešća sve srednje škole iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije. Kristina je na poseban način u svom eseju apostrofirala važnost empatije u ovim teškim vremenima”, podsjetila je Stupić.  

Gimnazija Kotor je krajem prošlog mjeseca organizovala veoma zapaženi, multimedijalni program “Poet može sazdati svjetove”, posvećen obilježavanju 700 godina od Danteove i 170 od Njegoševe smrti, u multimedijalnoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor. Program su podržali Kulturni centar i Zajednica Italijana Crne Gore. 

Talentovana i vrijedna gimnazijalka Kristina Kamenarović za našu emisiju pojašnjava, da je u pripremi ovog programa učestvovalo petnaestak učenika. 

“Željeli smo da poručimo da se sjećamo Dantea i Njegoša, da stihove ovih velikana književnosti često i rado govorimo, te da se divimo njihovoj posvećenosti poeziji. U planu nam je da do kraja ove godine u prostorijama Zajednice Italijana Crne Gore priredimo sličan program koji će biti posvećen Danteu. Prisjetićemo se njegove slavne biografije i stvaralaštva“, rekla je Kamenarović.     

Stupić se ovom prilikom zahvalila predsjedniku Zajednice Italijana Saši Denderu koji je uručio vrijednu donaciju biblioteci Gimnazije Kotor. 

„Na taj način je naša obrazovna ustanova obnovljena značajnim fondom učeničke lektire“, naglasila je Stupić.   

Kamenarović otkriva da joj pisanje ipak neće biti primaran poziv.  

„Imam neke druge planove kada je u pitanju stručno usavršavanje, ali ću svakako nastaviti da pišem. Vjerujem da ću tokom budućeg školovanja naći barem malo vremena za po neki lijepi stih, priču ili esej“,  zaključila je Kamenarović. 

Reprizu emisije “Radio škola” koju su ovoga puta pripremili  Sanja Čavor i Predrag Nikolić, možete poslušati u utorak 14. decembra od 20 sati i 30 minuta na talasima Radio Kotora.   

 

Podijeli na: