Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

18.03.2023
835

STEFAN, ĐORĐE, MARKO I NIKOLA ZA RADIO ŠKOLU: SREĆA JE KADA UČINIMO PONOSNIM RODITELJE, ŠKOLU I GRADNa nedavno održanom državnom takmičenju u znanju, koje svake godine organizuje Ispitni centar Crne Gore za učenike osnovnih i srednjih škola, učenici Gimnazije Kotor postigli su izutetne rezultate.
- Prvo mjesto iz italijanskog jezika - Stefan Popović, učenik II razreda Gimnazije - mentorka profesorica Valerija Jokić
- Drugo mjesto iz matematike - Đorđe Perišić, učenik II razreda Gimnazije - mentorka profesorica Jelena Parteli Vukšić
- Treće mjesto iz programiranja - Marko Petrović, učenik IV razreda Gimnazije - mentor profesor Nenad Meštrović
Četvrto mjesto iz hemije - Nikola Kovač, učenik II razreda Gimnazije - mentorka profesorica Ruža Soldo..
U pauzi između časova, tokom velikog odmora, nagrađeni učenici su za emisiju “Radio škola” podijelili utiske sa posljednjeg  takmičanja.
“Test se održao u Podgorici, trajao je četiri sata. atmosfera je bila veoma ozbiljna, a konkurencija jaka”, rekli su naši sagovornici.
Stefan, Marko, Nikola i Đorđe, svojim primjerom pokazuju na koji način se obogatiti vrlinom znanja i podstaći duhovni razvoj. Oni su svestrani, odlični  učenici, zainteresovani  za različite teme i oblasti, a već imaju i zavidno iskustvo sa mnogobrojnih takmičenja i konkursa. Impresionira njihova odgovornost prema zajednici u kojoj žive.
Stefan ističe da je “osjećaj nevjerovatan kada znamo da smo učinili ponosnim sebe, porodicu, profesore, razred, školu i grad”.  
Smatraju da su takmičenja prilika za provjeru postojećeg i usvajanje novog znanja. Na njima upoznaju vršnjake sličnih interesovanja, stiču poznanstva  i prijateljstva.
Imaju samo riječi hvale za njihovu školu i mentore. Slažu se da su svi profesori Gimnazije Kotor na svojim predavanjima izuzetno predani i upečatljivi, te uspijevaju kod njih podstaknuti interesovanje i za one predmete za koje, možda, imaju manje afiniteta. 
“Bliske su mi prirodne nauke. Hemija mi je postala veoma draga, možda čak nešto čime bih se bavio i u budućnosti. Vjerujem da takmičenje ima za cilj upravo podsticaj da se nastavimo baviti onim što nas zanima”, priča nam Nikola.
Stefan, pored italijanskog jezika, veoma voli hemiju, pa sa entuzijazmom priča da na časovima hemije nikad nije dosadno. 
“Imamo izborni predmet Metode i tehnike istraživanja u hemiji, gdje smo pravili sapune i kreme od prirodnih sastojaka. Proizvode smo izložili na nedavno održanom bazaru u TC Kamelija. To su kreme napravljene našim rukama i materijalima”, ponosno naglašava Stefan.
Marko je do sada najviše truda i rada uložio učeći matematiku, fiziku i informatiku. Ove godine završava se njegovo srednjoškolsko obrazovanje, pa razmišlja o budućem usmjerenju, akako nam je kazao, voli prirodne nauke.
“Vjerovatno će neka oblast programiranja ili matematika biti moj izbor u daljem školovanju”, iskren je Marko.
Prepoznavajući ogromno zalaganje, dodatnu motivaciju za napredak pruža im okolina. Njihovi drugovi ih redovno prate, navijaju i iskreno čestitaju na postignutim uspjesima. Mnogima je ova sjajna četvorka primjer na koji način treba prepoznati sklonost i ljubav prema određenoj nauci, a naročito kako efikasno izbalansirati školske i vannastavne aktivnosti.
Priznaju da nije uvijek lako pomiriti mnogobrojne obaveze. Uživaju igrajući: stoni tenis, šah, fudbal, košarku i u vožnji bicikla.
Đorđe već godinama trenira džudo i postiže izvanredne rezultate.  Upravo se vratio sa održanog Evropskog kupa za kadete u Zagrebu.
Na pitanje kako roditelji reaguju na njihove uspjehe i kakav odnos imaju sa njima, Stefan, Marko, Đorđe i Nikola su jednoglasni “roditelji  su nam najveća podrška i oslonac”.  
“Sa njima imam izvanredan odnos, podržavaju me u svemu što radim. Nisu od onih roditelja koji porede svoje školske dane sa mojim. Govore mi da je obrazovanje bitno zbog ličnog napretka. Njihova pomoć i motivacija mi puno znače”, zaključuje Đorđe.
Vrijednim učenicima, koji su ponos roditelja, Gimnazije Kotor i našeg grada, u ime Radio Kotora, poželjeli smo mnogo uspjeha u daljem školovanju i životu.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor 

 

Podijeli na: