Društvo

27.01.2020
150

SJEĆANJE NA IGMANSKI MARŠ

Protekle subote svečano je obilježena 78. godišnjica izuzetno napornog i po ishod neizvjesnog podviga koji su izveli borci narodonooslobodičake borbe 27. januara 1942.godine, poznatog kao Igmanski marš – saopštavaju iz Organizacije UBNOR-a i antifašista Kotor.

“Ovoj manifestaciji koja ima međunarodni karakter, prema procjeni organizatora SABNOR-a u Kantonu Sarajevo, prisustvovalo je oko 20 hiljada antifašista iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije: Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, kao i predstavnici Austrije, Italije i Ruske federacije, kako bi se odala pošta i evocirale uspomene na časne heroje, borce Prve Proleterske brigade, koji su nadljudskim snagama pokazali da i u nemogućim uslovima uvijek postoji put ka slobodi. Učesnici su prepješačili etapu od Brezovače, gdje je položeno cvijeće na spomenik prvim stradalim učesnicima Igmanskog marša i drugim borcima, koji su svoje živote dali za slobodu, do Velikog polja na Igmanu, gdje je pred spomenikom održana glavna svečanost.

Svečanosti je prisustvovao i NAJMLAĐI UČESNIK IGMANSKOG MARŠA VEDRI DEVEDESETOGODIŠNJAK ALBIN PIBERNIK, koji se obratio, evocirao uspomene o toj, kako kaže, za njega i mnoge učesnike: “najtežoj noći u životu, noći sa 27. na 28. januar 1942.godine, gdje su od studeni stabla pucala, mraz rezao tijela, a borci gubili razum i u jasnoj noći u daljini vidjeli Sarajevo i osjećali i sanjali toplinu koja ih je dozivala da idu naprijed, da ne smiju stati ni posustati.”

Uoči marša Prva Proleterska zatekla se na Romaniji, opkoljena brojčano i tehnički nadmoćnijim neprijateljskim Njemačkim snagama i nakon procjene situacije donijeta je odluka o napuštanju zone i prelasku do tada najbliže slobodne teritorije prema Foči. Oko 800 boraca I Proleterske brigade, među kojima je bilo i ranjenika i bolesnih, započelo je 27. januara 1942. godine po dubokom snijegu pri temperaturi od preko minus 40 stepeni, uspon na planinu Igman. Usiljeni marš pod komandom Koče Popovića trajao je punih 18 sati, borci su prtili snijeg slabo obučeni i obuveni padali, promrzli mnogi su tu i ostali, ali nadčovječanskim snagama i željom za slobodom većina je stigla na slobodnu teritoriju čime je završena jedna od najznačajnijih partizanskih operacija u Drugom svjetskom ratu, poznata kao Druga neprijateljska ofanziva.

Ovoj svečanosti, ispred organizacije UBNOR-a i antifašista Kotor, prisustvovala je Anka Perović, član predsjedništva Organizacije UBNOR-a i ANTIFAŠISTA KOTOR” – navodi se u saopštenju koje nam je proslijeđeno.

Podijeli na: