Društvo

14.05.2021
23

SINDIKAT MEDIJA: TOKOM MARTA I APRILA ŠEST NAPADA NA NOVINARE

Samo tokom marta i aprila ove godine zabilježeno je čak 6 napada na novinare, što je i više nego uznemiravajuće, upozoravaju iz Sindikata medija. Kako primjećuju učestalost nasilja, apeluju na sve medijke kuće i njihove radnike da zaštite svoju profesiju, a da nadležni izmjenama zakonodavstva pooštre kazne za sve napadače, bez izuzetaka.

Stanje slobode medija u Crnoj Gori, koje je i do sada bilo slabo, dodatno je ugroženo jer se medijski radnici posljednjih mjeseci suočavaju sa nizom napada, uvreda i šikaniranja, smatraju u Sindikatu medija.

"Ono što je aktuelno nažalost jeste činjenica da tokom 2021. godine opet imamo jedan negativan trend. Samo tokom marta i aprila zabilježeno je čak 6 slučajeva napada, vrijeđanje ili omalovažavanja novinara. Veoma često na radnim zadacima", kazao je potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković.

Činjenica je da su, zbog uzavrele političke situacije, na meti novinari iz različitih redakcija i različitih uređivačkih politika, pa se, poručuju iz Sindikata, opravdano ostavlja pitanje - kako novinarima omogućiti da potpuno slobodno rade svoj posao i budu zaštićeni? Nadležni su krenuli u izmjene zakonodavstva.

"Mi smatramo da bi se u Krivični zakonik trebalo uvesti nekoliko novih krivičnih djela na osnovu kojih bi se napadači na novinare i zaposlene u medijima dodatno, odnosno bile bi predviđene veće zatvorke kazne", predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković.

"Najstarija inicijativa je ona Akcije za ljudska prava, nju podržava i Sindikat medija. Ona postoji do 2010. i taj predlog je da se u krivični zakonik uvedu dva nova krivična djela, to su sprečavanje novinara da vrši svoj zadatak i napad na novinara u vršenju profesionalnog zadatka, tako što bi ih kaznili od 3 mjeseca do 5 godina", dodaje Kračković.

Kako bi se napadači na novinare dodatno kažnjavali najavljene su i izmjene zakona o javnom redu i miru. U Sindikatu medija ne podržavaju jednu od ideja da se novinarima dodijeli status službenih lica, a slabe tačke otkrili su i u Zakonu o medijima.

"On ne odgovara onome što su potrebe medija, u prvom redu zaposlenih u medijskom sektoru", kazao je istraživač Dražen Đurašković.

"Potrebno je dodatno Zakon o medijima naročito kako bi se bolje regulisala registracija i rad portala, kako bi se spriječili negativni uticaj na slobodu govora. Pokušala dodatno ojačati nezavisnost radnika unutar redakcija", kazao je istraživač Bojana Laković Konatar.

O slobodi i bezbjednosti, te o socio ekonomskom položaju novinara iz Sindikata medija danas su razgovarali sa medijskim radnicima, a o istoj temi pričaće i sa civilnim sektorom i predstavnicima političkih partija.


Dijana Drašković, TVCG

 

Izvor: rtcg.me

 

 

Podijeli na: