Društvo

04.06.2020
160

REGIONALNIM PROJEKTOM DO UNAPRJEĐENJA NJEGE PACIJENATA SA TRAUMAMA

Povodom obilježavanja početka implementacije projekta Tele. doc "Inovativne prakse upravljanja liječenja trauma i povreda za unaprjeđenje kvaliteta njege pacijenata u prekograničnom području" koji je odobren za finansiranje kroz Program prekogranične saradnje Interreg-IPA Hrvatska Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, danas su se sastali predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović i direktor Opšte bolnice Kotor primarijus dr Ivan Ilić.

Predsjednik Opštine Željko Aprcović, ovom prilikom je kazao da će projekat donijeti benefite iz oblasti traumatologije, za cijelu regiju. Biće realizovan u opštim bolnicama u Kotoru i Dubrovniku te u Specijalnoj kantonalnoj bolnici dr Safet Mujić iz Mostara.

 ,, Projekat vrijednosti oko 1.100.000 eura donijeće benefite u smislu razmjene iskustava iz oblasti taumatologije. Opština Kotor koja participira u projektu će dobiti plovna vozila sa ronilačkom opremom, imajući u obzir da imamo velike gužve u saobraćaju i razuđenost opštine, tako da će se transport pacijenata do naše Opšte bolnice odvijati znatno brže. Kroz razmjenu iskustava osoblja iz tri medicinska centra dolaziti do najboljih metoda zbrinjavanja pacijenata. Što će doprinijeti boljem tretmanu svih pacijenata a ne samo lokalnog  stanovnišva već i turista koji posjećuju Kotor”- naglasio je Aprcović.

Direktor Opšte bolnice Kotor primarijus dr Ivan Ilić ističe da projekat ima za cilj da ojača kapacitete bolnica kako bi došlo do poboljšanja usluga koje se nude pacijentima, sa naglaskom na opremanje operacione sale, soba za traumatizovane pacijente i obuku medicinskog osoblja.

,, Opšta bolnica Kotor je početkom marta ove godine potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog poziva prekograničnog programa saradnje Interreg IPA –Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014. do 2020. godina u svojstvu vodećeg partnera jednog od ukupno 30 budućih finansijera projekta od (ukupno 161 prijavljenih na konkursu ). Projekat se finansira u okviru programske osi socijalnih i zdravstvenih usluga, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u javnom zdravstvu i sistemu socijalne zaštite, u kojem će ukupno biti ugovoreno 8 projekata a samo dva projekta su nosioci organizacije iz Crne Gore za sada su sa realizacijom započela samo dva projekta od kojih jedan i TELE.DOC”, kazao je Ilić.

Udio sufinansiranja projekta od strane Evropske unije iznosi 85% dok će partneri 15% sredstava osigurati samostalno.

,, Cilj je dodatno poboljšati saradnju tri bolnice kroz uvođenje dodatnih komunikacionih sistema kojima će ljekari  efikasnije razmjenjivati medicinske podatk,  te se konsultovati oko dijagnoza i liječenja kritičnih pacijenata. Konkretnije nabaviće se ukupno 30 setova i pojedinačnih komada vrijedne medicinske opreme za tri bolnice, biće obučeno  36 ljekara kroz trodnevni praktični sertifikovani međunarodni kurs ETC, uspostaviće se  ,,tele” komunikaciona mreža za poboljšanju komunikaciju i razmjenu mišljenja ljekara, organizovati fakultativna studijska posjeta za menadžere bolnica u EU zemlju sa najboljim primjerom prakse u tretmanima trauma, te nabaviti vrijedna oprema za spašavanje na moru u obliku čamaca za spašavanje i dodatne ronilačke opreme”,navodi dr Ilić.

On je dodao da je u projektu naglasak stavljen na komunikacijsku komponentu prema građanima uključenih područja, a za što će biti zadužen Opština Kotor.

,,Podršku doprinos ovom projektu kojem je predviđena nabavka vrijedne medicinske opreme , dala je  firma Marin Med Montenegro, koje sam 15 000 € podržala kandidovanje projekta u samoj fazi aplikacije za drugi poziv prekogranične saradnje . Ova kompanija već duži niz godina podržava sve vrijedne i značajnije investicije  u opštoj bolnici Kotor. Projekat se počeo realizovati  od 01 marta ove godine, a trajaće naredna 24 mjeseca”, zaključio je Ilić.

Vodeći partner na ovom projektu je Opšta bolnica Kotor, a opština Kotor je jedan od partnera.

 

Podijeli na: