Društvo

21.05.2020
56

RAZVOJ DIJALOGA IZMEĐU RAZLIČITIH KULTURA

Povodom 21. maja Svjetskog dana kulturne raznolikosti, Sekretarijat za kulturu sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, podsjeća na važnost produbljivanja razumijevanja, prihvatanja svijesti i spoznaje o važnom odnosu kulture kao i razvoju dijaloga između različitih kultura.

Posebno u aktuelnom trenutku kada se cijeli svijet zaustavio, ne bez razloga  i dao nam šansu da se osvrnemo i oslušnemo sebe, u vrijeme distance, izolacije i socijalne izolovanosti, kada nam nedostaje živa kultura i živa razmjena emocija.  

Zaustavljen je pozorišni, muzički, bioskopski uopšte kulturni život, stvaralački duh je ograđen debelim vlastitim zidovima, institucije kulture objavljuju koliko je zaposlenih u statističkim brojkama ostalo bez posla, vlade zemalja se obraćaju za pomoć – jednom riječju zateklo nas je iznenađenje i neizvjesnost koju niko nije mogao da planira, gdje god se nalazili, na bilo kojoj tački planete Zemlje. Iz tog razloga dijalog kultura i kulturna različitost predstavlja zajedničku baštinu čovječanstva koja se temelji na toleranciji, međusobnom uvažavanju, razumijevanju i prihvatanju različitosti. Kultura kao zajednička baština čovječanstva i treba da bude priznata i uvažena na dobrobit ljudske vrste i generacija koje dolaze.

Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj se obilježava od 2002 godine. Glavna skupština UNESKO-a je usvojila opštu deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u sopstvenim sredinama  poštuju i promovišu vlastiti identitet, tradiciju i kulturnu raznolikost, saopšteno je iz lokalne uprave.

Podijeli na: