Društvo

07.04.2021
802

RADULOVIĆ ZA 032: POMORSKI MUZEJ CRNE GORE KOTOR LANI OBIŠLO 6.930 POSJETILACA, KAPITALNA ULAGANJA ZA PROTEKLE TRI GODINE IZNOSILA 180.000 EURA

Pomorski muzej Crne Gore Kotor prošle godine obišlo je  6 930 ljudi. To predstavlja svega 13% realizovanih posjeta u odnosu na 2019. godinu kada je ovu ustanovu obišlo 53.715 zainteresovanih.
Gostujući u emisiji “032” Radio Kotora direktor Andro Radulović je kazao da su u pandemijskoj godini zbirka oružja i pomorsko-tehnička zbirka, što je i očekivano, privlačile najviše pažnje.
“Sadržaji koje nudimo posjetiocima su raznorodni, pa je takvo i interesovanje. Međutim, ono o čemu se malo govori jeste rad biblioteke Pomorskog muzeja koja je referentna tačka svim istraživačima pomorske istorije Jadrana i pomorstva uopšte. Upravo za literaturu naše biblioteke postoji veliki broj interesovanja i upita”, pojašnjava Radulović.
Tokom 2019. i 2020. godine, ističe, realizovane su najveće investicije u zgradi muzeja nakon posljednje sanacije koja je obavljena početkom 80-tih godina prošlog vijeka poslije zemljotresa.
“Između ostalog, nabavili smo multi split inverter klima uređaj, ugradili novi protivpožarni, protivprovalni sistem i sistem video nadzora, opremili  depoe muzeja i biblioteke odgovarajućim metalnim ormarima i policama, kompletno sanirali sanitarne prostorije i opremili toalet za OSI populaciju sa pristupnim rampama. Obezbijedili smo touch screen na drugom spratu gdje posjetioci mogu vidjeti stare fotografije bokeljskih naselja, u funkciju stavili novi audio gajd, sproveli novu rasvjetu u cijelom objektu i nabavili opremu za mjerenje i regulaciju vlažnosti vazduha u cijelom muzeju i depou. Vrijednost pomenutih radova iznosila je 83 373 eura”, rekao je Radulović.
Prema njegovim riječima, tokom 2018. godine adaptirane su muzejska galerija i konzervatorska radionica, sanirana je terasa muzeja i zamijenjen dio krovnog pokrivača, što sa prethodno navedenim investicijama predstavlja oko 180.000 eura kapitalnih ulaganja za protekle tri godine.
Kada je u pitanju obrada muzejske građe, Radulović napominje da je i u tom smislu prošla godina takođe bila uspješna.
“Nakon završene revizije muzejskog materijala, tokom prošle godine radili smo i na reinventarisanju muzejske građe i primjeni mjera koje su proizišle iz pomenutog procesa. Situacija sa pandemijom korona virusa je na nekin način olakšala posao zaposlenima, jer su imali više vremena da se posvete ovako ozbiljnom i složenom poslu. Manje se zaradilo, ali me raduje što su uslovi za posjetioce u našoj ustanovi značajno poboljšani”, ocijenio je Radulović.
Pomorski muzej Crne Gore Kotor se, podsjeća, u martu prošle godine pridružio kampanji Ministarstva kulture pod nazivom “Živimo kulturu, ostanimo doma” i omogućio građanima/kama Crne Gore da iz svojih domova pogledaju stalnu postavku muzeja, kroz virtuelnu turu.
Osim toga, na sajtu muzeja posjetioci su mogli vidjeti devet izložbi koje je ova kulturno-obrazovna ustanova realizovala u protekle tri godine. To su: “Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018”, “Od Boke Kotorske do Krka: Ivan Volarić Piturić”, “Stare i rijetke knjige: Zbirka pomorskog muzeja Crne Gore Kotor”, “Donacije Pomorskom muzeju Crne Gore u periodu 2007-2017. godine”, “Crtanje svijeta: kartografsko blago Pomorskog muzeja Crne Gore”, “Slike italijanskih marinista na području Boke Kotorske”, “Palate grada Kotora i grada Perasta-nekad i sad”, “Boka Kotorska okom Laforesta” i izložbu “Živio grad”.
U februaru su digitalizovali i na sajtu objavili sve brojeve humorističkog lista “Karampana” objavljenih u periodu od 1926. do 1987. godine, koje su dio bibliotečkog legata mr Jovana Martinovića.
“Pomorski muzej Crne Gore Kotor je i tokom ovog izazovnog perioda ostao centralno mjesto kulturnog života Kotorana”, zaključio je Radulović.
 

Podijeli na: