Društvo

15.09.2020
205

RADOVIĆ: OTKAZIVANJE PLANIRANIH, REZERVISANIH I NAJAVLJENIH POSJETA OBILJEŽILO PERIOD OD POČETKA GODINE

Kotorska turistička privreda, zbog panedmije COVID-a 19, od početka godine ostala je uskraćena za veliki dio planiranih, rezervisanih i najavljenih posjeta.
 
Direktorka Turističke organizacije (TO)  Kotor Ana Nives Radović kaže da nije teško konstatovati da situacija u turističkoj privredi nije na zadovoljavajućem nivou, uzevši u obzir sva dešavanja i okolnosti koje od počeka godine prate turistički sektor.
 
“Razloga za zadovljstvo najveći broj predstavnika turističke privrede teško da može imati u neko skorije vrijeme, a posebno ako se uzme u obzir okolnost da  najveći broj tržišta, sa kojih su najbrojniji posjetioci Kotora, ili je na listi zemalja koje uopšte nisu dostupne niti povezane na bilo koji način, posebno kada je avio konekcija u pitanju, ili je Crna Gora za te građane na listi zemalja koje nisu preporučljive za putovanje”, kazala je Radović.
 
Smatra da do oporavka turističke privrede teško može doći u skorijoj budućnosti, kada bi svođenje računa pokazalo da se posluje bez gubitaka.
 
“Takođe treba uzeti u obzir da je došlo do velikog pada platežne moći i da veliki broj turista neće početi da se vraća većim intnezitetom”, kazala je Radović.
 
Posjećenost, dodaje dalje, tokom perioda nakon popuštanja mjera u prvoj fazi je bila na nivou između pet i sedam procenata u odnosu na isti period prošle godine.
“Tokom septembra već bilježimo nekih 20 % u odnosu na ono što je ostvareno tokom protekle godine. U privatnom smještaju nešto više u odnosu na hotelski, zato što su date neke povoljnosti, odnosno u jednom dijelu drastično spuštene cijene. Tako da jedan broj tuista, posebno kada govorimo o domaćoj tražnji, postoji i dalje. Ostalo uglavnom čine turisti iz regiona i iz onih zemalja u kojima nema preporuke da se ne putuje u crnu Goru”, kazala je Radović.
 
Zahvaljujući lijepom vremenu do kraja ovog mjeseca i u oktobru očekuje da u grad ipak stigne nešto veći broj  turista, kako iz zemlje, tako i iz regiona.
 

Podijeli na: