Društvo

24.09.2020
1264

RAŠKOVIĆ PEROJEVIĆ: 850 UPISANIH MALIŠANA, ANKETIRANJE POKAZALO DA ĆE POLOVINA U VRTIĆ

U kotorski vrtić je upisano 850 naših najmlađih sugrađana, a prema rezultatima anketiranja roditelja polovina mališana će dolaziti u vrtić, kazala je za Radio Kotor direktorka Javne predškolske ustanove „Radost“ Vjera Rašković Perojević.

U pitanju su ankete koje su se, u skladu sa aktuelnom situacijom, realizovale na cijelom području Crne Gore.

„Ovo su rezultati koje smo dobili prije nekih sedam ili osam dana, ali se situacija u skladu sa epidemiološkom može mijenjati. U anketi smo pitali roditelje da li će dijete dovoditi u vrtić, da li će mališan koristiti masku ukoliko bude boravilo kod nas, da li biraju cjelodnevni ili poludnevni boravak i smatraju li da je u ovom periodu potrebno da dijete provodi vrijeme u vrtiću“ – objašnjava Rašković Perojević.
Preporuke su dobili od strane resornog Ministarstva prosvjete po smjernicama Instituta za javno zdravlje i njih će se strogo pridržavati. „ Organizovali smo sastanak sa zaposlenima, a naredne sedmice ćemo imati i finalni plan u vezi sa radom u ustanovi koji će biti istaknut na svakom objektu vrtića. U svakom slučaju, naši zaposleni će biti potpuno opremljeni i maskama i vizirima, djeci će se mjeriti temperatura prilikom predaje mališana od strane roditelja, a roditelji neće imati pravo da uđu u objekat vrtića već će se sve odvijati na samom ulazu, uz određenu distancu, naravno...Prilikom prvog dolaska u vrtić neophodno je da roditelji dostave potvrdu od strane pedijatra da je mališan zdrav i spreman za boravak u kolektivu“ – kaže Rašković Perojević.

Prema njenim riječima, zaposleni u vrtiću koje čini iskusan kadar odgovorno se odnose prema situaciji, a određena doza straha i brige u susret ovoj zaista specifičnoj situaciji, je potpuno prirodna.

„Ne mogu reći da su opušteni i to je razumljivo. Biće potrebno ispoštovati sve procedure, a način rada će biti drugačiji. Smjernicama je predviđeno da djeca ne smiju da imaju fizičke aktivnosti, ne smiju da pjevaju. Preporučuje se i da djeca što više budu na svježem vazduhu, a njihove reakcije tada nije jednostavno kontrolisati jer nerijetko žele da potrče i istražuju prirodu...Ipak, imam dobar tim i nadam se da će sve proteći kako treba“ – kaže Rašković Perojević.
U objektima kotorskog vrtića zaposlene su pedeset dvije vaspitačice i dvadeset četiri medicinske sestre.
Direktorka Javne predškolske ustanove „Radost“ Vjera Rašković Perojević biće gošća naše emisije „Radost“ (prva emisija u sezoni 2020/2021. godina) u nedjelju 27. septembra od 9 sati.
Emisiju uređuje i vodi Jelena Kljajević.
 
 

Podijeli na: