Društvo

22.04.2020
1377

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2020. GODINI

 Proglašenjem najboljih učesnika, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po trinaesti put, organizovala NVO „EKOM” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). 

Na konkurs je stiglo preko 520 radova iz 37 osnovnih i 15 srednjih škola. U pripremi je radilo preko 400 učenika i pomagalo 72 profesora mentora.
Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 46 tekstova, 55 fotografija, 14 fotopriča  i 25 video klipova. Posebnu grupu čini 20 radova na temu ekološkog i gradjanskog aktivizma (eko škole).

Pristigle radove je tokom aprila 2020. vrednovao dvanaesetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u pet tematskih i dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-19 godina. Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” koji će biti održan tokom godine.

Ove godine zapažene rezultate su imali srednjoškolci i osnovci iz kotorske opštine:

NAGRADJENI RADOVI UČESNIKA U KATEGORIJI 16-19 godina

 VIDEO RADOVI

„Gdje ide naše smeće kada ga bacimo“ - Dmitriy Churin, Gimnazija Kotor (II nagrada)

“Kruzeri- najveći donosači profita i zagađivači” - Jovana Stijepović i Nastasja Barović, Gimnazija Kotor (III nagrada)

EKO FOTOPRIČE

„Neslavni pobjednici“ - Jovana Živković, Gimnazija Kotor (III nagrada)

 NAGRAĐENI RADOVI UČESNIKA U KATEGORIJI 12-15 godina

 VIDEO RADOVI

“Kotorska žila kucavica” - Nikola Kovač, OŠ "Savo Ilić", Dobrota (II nagrada)

„Naša eko priča“ - Sonja Radović, Anđela Vulović i Nina Vuković, OŠ “Veljko Drobnjaković“ Risan (pohvala)

EKOLOŠKI ČLANCI

“Kad „Suza Evrope" suzama opomene” - Nikola Kovač, OŠ "Savo Ilić", Dobrota (III nagrada)

„Crne vode našeg malog mjesta“ - Milica Travar, OŠ „Veljko Drobnjaković“, Risan (pohvala)

EKO FOTOGRAFIJE

“Samo vas gledam” - Nikola Kovač, OŠ „Savo Ilić", Dobrota (III nagrada)

Mentorke kotorskim djacima bile su profesorice: Fikreta Adrović (Gimnazija Kotor), Aleksandra Sindik Milićević (OŠ "Savo Ilić", Dobrota) te Milena Keleman, Vera Lazović i Maja Vidović (OŠ „Veljko Drobnjaković“, Risan).

Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

U periodu od 2008. do 2019. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 25 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 90 obrazovnih institucija, sa preko 2.500 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo oko 3.500 radova.

 

Podijeli na: