Društvo

31.07.2020
284

PRIORITETI NOVA ULAGANJA U VODOVODNO-KANALIZACIONI SISTEM I ELIMINACIJA NELEGALNIH PRIKLJUČAKA

Pored lociranja brojnih nelegalnih priključaka, jedan od prioriteta preduzeća Vodovod i kanalizacija je rješavanje vodosnabdijevanja Novog naselja gdje su evidentriani enormni gubici u sistemu od preko 82 procenta, čulo se u današnjoj emisiji Pitajte gradonačelnika u kojoj je gost bio predsjednik opštine Željko Aprcović. 

Govoreći o problemima upravljanja sistemom, koji se sastoji od 357 kilometara vodovodne mreže i skoro 43 kilometra kanalizacione, on je kazao da se na primjeru ovog dijela opštine to može i plastično predstaviti situacijom kada se iz regionalnog vodovoda preuzme 220 sekundnih litara vode, a distribucijom u lokalnu mrežu gubi 190 litara. 

“To dodatno opterećuje rad Vodovoda i izaziva opravdano nezadovoljstvo građana”, kazao je Aprcović, najavivši tehička reješenja koja bi trebalo da doprinesu smanjenju gubitaka  u ovom i ostalim djelovima opštine. 

Inače, na području opštine je 15.500 mjernih mjesta, a dug potrošača po osnovu računa za utrošenu vodu – 404.000 za pravna i oko 1.234.000 EUR  za fizička lica, a kako se čulo u emisiji u toku je  izrada projektno-tehničke dokumentacije za Novo naselje gdje su postavljeni mjerači protoka kako bi se locirala mjesta gubljenja vode. 

“Imamo namjeru da za dio sistema Škaljara postavimo mjerače protoka i vodomjere na granici urbanističkih parcela jer se sumnja da dio sugrađana ima i po pet nelegalnih priključaka”, kazao je Aprcović.

 On je rekao da je i na potezu Muo-Prčanj-Stoliv potrošnja i ove godine na nivou 70 sekundnih litara, kao i prošle i pretprošle, kada su ova mjesta bila prebukirana turistima. 

“Zaključak je da ono što smo uradili u prethodnom periodu, a tiče se potpisivanja ugovora sa KFW bankom u dijelu odovođenja i tretmana otpadnih voda, Risna i Perasta, kao i poteza Muo-Prčanj-Stoliv, podmorskog gravitacionog cjevovoda, koji treba da kanalizacione vode pokupi i poveže ih na sistem do crpne stanice Peluzica i kasnije prema postrojenju za preradu otpadnih voda, moramo nastaviti već na početku jeseni. Devet miliona nije mala suma. Na to se veže i distributivni vodovodni cjevovod koji će omogućiti kvalitetnije vodosnabdijevanje ovog dijela naše teritorije”, kazao je Aprcović.

 Ukupna vrijednost investicije za potez Muo-Prčanj-Stoliv je cca 13 miliona od čega devet miliona granta. 

“Što se tiče samog vodovodnog sistema, odnosno distributivne cijevi, ona je vrijednosti cca tri miliona, od čega je iz mjera za poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda podržanim od KFW banke uz podršku Vlade Crne Gore opredijeljeno 1.123.000 EUR”, kazao je Aprcović. 

Značajan problem kvalitetnije vodosnabdijevanju pričinjava oštećenje podmorskog cjevovoda od strane jednog od posljedjih kruzera koji je krajem 2019. uplovio u Kotor, kada je oštećeno preko 700 m podovodne cijevi (konstatovao ronilački klub Bijela). 

Za opravku je neophodna izrada projektno tehničke  dokumentacije, a pomenuta cijev tokom sušne sezone omogućava da se dnom mora sa jedna na drugu stranu zaliva  distribuira određena količina vode, što rasterećuje, a samim tim i direktno utiče na poboljšanje vodosnabdijevanja Orahovca, Perasta i Risna. 

“Interesantno je i da od 1980. po prvi put ove godine imamo samo 30 sekundnih litara iz lokalnih izvorišta. Salinitet vode u Tabačini je takav da se ne može distribuirati u system”, kaže Aprcović, uz podatak da je slična situacija i u Orahovcu gdje je salinitet preko 6.000 miligrama pa je voda potpuno neupotebljiva. 

Kao hitnu mjeru najavio je projekat sanacije i rekonstrukcije vodovodne mreže između dva puta prema Sv. Stasiju, što će takođe omogućiti veće količine vode prema Perastu i Risnu. 

U narednih 20 do 30 dana oko 50 potrošača na Trojici, čiji su vlasnici podnijeli zahtjeve za legalizaciju, priključiće se na novoizgrađeni rezervoar. 

Na vodovodni sistem u Kavču, koji je koštao preko milion EUR, omogućiće se sugrađanima i brojnim investitorima kvalitetnije vodosnabdijevanje. 

Kada je riječ o vodosnabdijevanju Grblja, gornji dio za sada ima manje problema jer je svih pet izvorišta locirano u ovom dijelu opštine. 

“Donji Grbalj ima problema kao i kada je riječ o Gornjim i Donjim Krivošijama, gdje se distribuiraju određene količine vode kako bi se pomogli sugrađani koji se bave poljoprivredom i stočarstvom”, kazao je Aprcović. 

On je do kraja ove ili početkom sljedeće godine, najavio početak izgradnje bulevara od Tivta do Jaza, uz koji će se realizovati i projekat postavljanja druge cijevi regionalnog vodovoda i dodatne količine vode za Donji Grbalj. 

“Dogovara se u segmentni projekat koji bi bio priključen na regionalni, a tiče se samog ulaza na plažu Jaz gdje postoji odvajanje za donjogrbaljske lokalitete. Kreće se i sa realizacijom rizorta Bigova Bay. Između 15. i 17. avgusta se pristuipa izradi saobraćajne infrastrukure vrijedne cca 1,7 miliona EUR. Obaveza opštine od oko 7, 5 miliona EUR je u dijelu vodosnabdijevanja i kanalizacionog sistema, kao i obaveza CEDIS-a, ali ne samo za ovo naselje već i za sugrađane koji žive u blizini budućeg turističkog rizorta”, kazao je Aprcović. 

On je najavio potrebu rekonstrukcije pumpne stanice Tabačina i kvalitentije  dovođenje vode u rezervoar na Svetoj Vrači, što bi obezbijedilo dodatne količine vode slobodnim padom za dio najviše pogođenih potrošača. 

Uz projekat gradnje pješačke staze od Morinja ka Kostanjici planira se zaokruživanje i dijela vodovodnog sistema u ovom dijelu opštine. 

Kada je riječ o kanalizacionom sistemu kao akutan problem naznačio je dio Škaljara iznad gdje gotovo svi stambeni objekti i porodične kuće imaju prelivne septičke jame, pa u određenim okolnostima dolazi do izlivanja sadržaja u prirodne kanale, a zatim i direktno u more. 

“Zato i gornje i donje kote ovog naselja moraju što prije da dobiju projektno-tehničku dokumentaciju kako bi segment po segment rješavali problem slobodnog isticanja otpadnih voda u more”, kazao je Aprcović. 

Reprizu emisije “Pitajte gradonačelnika“ možete slušati večeras od 20 i 30.

Podijeli na: