Društvo

15.01.2020
979

POPOVIĆ: ČISTOĆA NA ZADOVOLJAVAJUĆEM NIVOU, U PLANU OBNAVLJANJE VOZNOG PARKA

U Komunalnom preduzeću su zadovoljni dinamikom kojom se radi na održavanju čistoće na području naše opštine.

„Zaduženi smo za održavanje čistoće na ukupno 200 kilometara puta, a s obzirom na razuđenost obale i veliki broj reona, možemo biti zadovoljni“ – kaže za Radio Kotor izvršni direktor Milan Popović koji je gostovao u našoj emisiji „032“.

Prema njegovim riječima, na području opštine je 750 kontejnera odnosno 350 kontejnerskih mjesta.

„U pitanju je zahtjevan posao i potrebni su veliki napori da sve održimo čistim. Mislim da zaposleni obavljaju dobar posao, ali uvijek može bolje“ – kaže Popović koji navodi da planiraju angažovanje većeg broja radnika koji će biti zaduženi za održavanje čistoće.

„Već se pripremamo. Kontaktiramo agencije i druga komunalna preduzeća iz okruženja kako bismo bili spremni za sezonu koja svake godine ima sve veće zahtjeve odnosno veći broj turista, pa će nam i ove biti potreban adekvatan broj izvršilaca“ – rekao je Popović Radio Kotoru.

Kontejneri se, kako navodi, prazne dva puta dnevno.

„Specifičan je odvoz smeća i iz Starog grada i iz Perasta zbog uskih ulica. Ova područja tretiramo na poseban način. Koriste se električna vozila odnosno takozvani damperi. U redovnim uslovima ovaj posao se obavlja ujutru od 7 do 8 i popodne od 16 do 17 sati. U sezoni smo, ipak,  primorani da po više puta praznimo kontejnere iz gradskog jezgra“ – kaže Popović.

Tokom prazničnih dana angažovane su dodatne ekipe.

„Ozbiljno smo se pripremili, a angažovali smo i čistilicu i cistijerne i zadovoljni smo kako je sve proteklo“ – kaže Popović.

Smeće se sa područja kotorske opštine odvozi se na sanitarnu deponiju Možura u Baru, a za ove svrhe se izdvajaju značajna finansijska sredstva. „Godišnje nas ove usluge koštaju oko 300 hiljada eura, a dodatni troškovi pomenuti iznos, mogu slobodno reći, dupliraju“ – ističe Popović.

On navodi da je lokalna uprava za ovu godinu izdvojila značajna finansijska sredstva koja će Komunalno iskoristiti za osavremenjavanje voznog parka, u prosjeku starog oko osamnaest godina. „To su vozila koja su i dalje korisna ali je, naravno, neophodno obnavljati vozni park. Prije nabavke je potrebno obaviti određene zakonske procedure, ali vjerujem da ćemo u narednom periodu  imati nova vozila koja će doprinijeti da proces rada bude još efikasniji. Spisak vozila koja su nam potrebna je podugačak,  a na njemu su, pored ostalih, specijalno vozilo za odvoz smeća, specijalno vozilo sa dizalicom te takozvana sjeckalica koja služi za drobljenje čvrstog otpada “ – navodi Popović.

Na gradskim grobljima kojima gazduje Komunalno – Vrbice i Gradsko groblje u Škaljarima - ukupno je 2150 grobnica, a slobodnih grobnih mjesta za prodaju, kako je istakao, nema.

Na glavnom parkingu na rivi, zatim na Benovu i kod stadiona Fudbalskog kluba „Bokelj“ ukupno je oko 300 parking mjesta.

Reprizu emisije „032“ u okviru koje je sa izvršnim direktorom „Komunalnog DOO“ Kotor Milanom Popovićem razgovarala Jelena Kljajević poslušajte večeras (srijeda 15. januar) od 20 sati i 30 minuta.

Podijeli na: