Društvo

29.06.2020
60

POČINJE E-UPIS U SREDNJE ŠKOLE: BEZ PAPIRA, 24h DNEVNO

E-upis u srednje škole počinje danas, a trajaće do 2. jula. Servis za e-upise dostupan je na adresi www.upisi.edu.me 24 časa dnevno, i ne zahtijeva niti jedan dokument. ,,Učenicima su na raspolaganju sve mogućnosti kao i do sada, ukljujučujući mogućnost da promijene preferencije i školu kojoj je podnijet zahtjev za upis, u toku upisne procedure. Mjesta ima dovoljno: oko 9 000, a polumaturanata oko 7 000. Upisni kriterijumi su isti kao i prethodnih godina”, saopštila portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Kako je naglasila, pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza automatski se preuzimaju: podaci o opštem uspjehu učenika, uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja, te podaci o diplomi Luča kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar.

Nakon početka e-upisa, učenici će svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang-listi koja se bude objavljivala, i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle ili pak procijene da im pozicija na rang-listi nije dobra.

„Kao i do sada, nema razloga za strah da roditelji i đaci neće imati uslova ili znanja da završe proces e-upisa u srednje škole. Škole i Ministarstvo su na raspolaganju za svako pojašnjenje i pomoć. Takođe, na #UpisiMe platformi nalazi se i mail adresa na koju se mogu slati svi upiti. Ovaj način upisa uveden je upravo da bi se procedura pojednostavila i sačuvalo zdravlje. Sve ćemo zajedno dovesti do kraja kako treba i na isti način kako je to urađeno sa e-upisom u vrtiće i osnovne škole“, rekla je Lekić.

Upisni kriterijumi će biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na polumaturskom ispitu,te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Podrazumijeva se da se boduju rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija.

Podsjetimo, ove godine nastavljena je i kampanja za upis u srednje stručne škole „Stručno je ključno“. U okviru Kampanje predstavljaju se ponude stručnih škola, a u okviru iste kampanje danas je raspisan i konkurs za dodjelu čak 800 stipendija za učenike stručnih škola. Polumaturanti se o upisu i stipendijama mogu informisati na sajtu Ministarstva, ali i na društvenim mrežama.

 

(Ministarstvo prosvjete)

 

 

 

Podijeli na: