Društvo

23.09.2020
1167

PAJKOVIĆ: U PLANU OTVARANJE DNEVNOG BORAVKA ZA STARIJE U ŠKALJARIMA I REALIZACIJA PROGRAMA KUĆNE NJEGE

Otvaranje dnevnog boravka za starije osobe planirano je u prostoru koji je Opština Kotor obezbijedila u škaljarskom naselju Rakite, saznajemo u Domu starih „Grabovac“ u Risnu.

Gostujući u našoj emisiji „032“ šef socijalne službe u ovoj ustanovi Petar Pajković nije mogao precizirati datum otvaranja ovog prostora, ali je kazao da je  investicija jako značajna za sve naše starije sugrađane.

„Postoje zaista dobri izgledi za realizovanje ovog projekta. Potrebno je vrijeme da se sve pripremi i adaptira. Planirano je da u ovom prostoru boravi i stručni tim. Naši stariji sugrađani će imati dva obroka dnevno, a prije svega priliku da se druže, da se posavjetuju, da im se ukažu i neke od jednostavnijih medicinskih usluga. Koliko sam vidio - projektom je predviđena internet sala, zatim manji kafe bar....Što se tiče radnog vremena vjerovatno će biti od 7 do 15 sati. Bićemo servis našim starijim sugrađanima“ – ističe Pajković. Očekuje i da će Dom starih uskoro dobiti licencu za otvaranje dnevnog boravka za starija lica. „ Svi koji su zainteresovani mogu nas kontaktirati putem telefona 032 371 100, ukoliko ih zanima ova ili neka druga aktivnost koju realizujemo odnosno planiramo“ – kaže Pajković.

Novina je i da će zaposleni u Domu u narednom periodu realizovati aktivnost njege u kući za starije osobe.

„Nedavno smo dobili licencu pružanja kućne njege za starije osobe. Ideja je da se obiđu sve zainteresovane starije osobe, da se sa njima popriča, da čujemo što im je potrebno, da im pomognemo. Razmišljali smo o tome i da ove osobe jednom sedmično obiđu naši ljekar, socijalni radnik i psiholog. To je u suštini program geronto-domaćica koji će sada biti licenciran. Svi koji smatraju da im je pomoć koju mi možemo pružiti neophodna – imaju pravo da se prijave“ – kaže Pajković.

Zaposleni i stanari Doma starih „Grabovac“ u Risnu bili su u karantinu u dva navrata. „ Naša namjera je bila da koliko je to u našoj moći sačuvamo stanare Doma od korona virusa. Prvi karantin je trajao trideset tri dana, a drugi šezdesetak. Zaista smo se trudili da svim svojim snagama učinimo da atmofesra i pored aktuelne situacije bude dobra. Poštovali smo sve propisane mjere i  jako nam je drago što je ovaj period protekao kako treba, a nadamo se da će i u narednom periodu sve biti u najboljem redu“ – rekao je Pajković gostujući u emisiji „032“ Radio Kotora.

U Domu starih „Grabovac“ u Risnu je ukupno 260 stanara. Najmlađi ima 33 godine, a najstariji 100.

Među korisnicima usluga Doma je i bračni par – supruga od 98 i njen bračni partner koji ima punih 100 godina.

Razgovor sa Petrom Pajkovićem je zabilježila Jelena Kljajević, a reprizu emisije „032“ možete poslušati večeras od 20 sati i 30 minuta.

Podijeli na: