Društvo

17.04.2021
252

OVE GODINE BROJNE AKTIVNOSTI NA ZAŠTITI MUZEJSKIH PREDMETA U OJU MUZEJI KOTOR, ZAPOČEO PROCES REINVENTARIZACIJE U PERAŠKOM MUZEJU

 

U Opštinskoj javnoj ustanovi „Muzeji“ Kotor, kada je u pitanju zaštita muzejskih predmeta, tokom ove godine planiraju su konzervatorski zahvati na rukopisnoj knjizi „Peraške privilegije“ koja se čuva u Muzeju grada Perasta.

Kako se navodi u Planu i Programu rada OJU „Muzeji“ Kotor za 2021. godinu, izvjesna je i konzervacija knjige koja se tiče pravila u oblasti izbora i dužnosti u Opštini Perast-svjetovnih, vojnih ili crkvenih ceremonija kod svečanosti i pogreba za vrijeme Mletačke republike od 1742. do 1743. godine.

Konzervatorski zahvati predviđeni su na listovima „Zdravstvenih dozvola“-listovima koji su pronađeni u biblioteci porodice Visković, te kolekciji vizitkarti, čije se izložbeno predstavljanje planira naredne godine.

U planu je i otvaranje konzervatorsko-restauratorske radionice u poslovnim prostorijama na broju 313 u Starom gradu, prvoj te vrste u Boki Kotorskoj. Očekuje se imenovanje nadzornog organa od Savjeta kotorske Direkcije za uređenje i izgradnju.

Prateći konzervatorske strendove, OJU „Muzeji“ će, ukoliko se epidemiološka situacija dodatno stabilizuje, organizovati i međunarodnu konferenciju „Sto lica tekstila“ koja će okupiti najznačajnije konzervatore regiona i pružiti priliku učesnicima da prošire svoja znanja o tretmanu tekstila.

Nakon revizije muzejskih predmeta u Muzeju grada Perasta, koja je podrazumijevala obradu 3 hiljade 359 muzejskih predmeta u okviru: Istorijsko-umjetničke, Etnografske i Pomorske zbirke i Memorijalne zbirke porodice Visković, u toku je obavezni postupak reinventarizacije.

Podsjetimo, Savjet ove ustanove je 23. oktobra prošle godine usvojio Izvještaj o reviziji u Muzeju grada Perasta, a na isti je MInistarstvo kulture dalo pozitivno mišljenje.

Reinventarizacija predstavlja stručnu obradu propisanu Zakonom o muzejskoj djelatnosti i Pravilnikom o načinu vođenja, vrstama, sadržaju dokumentacije o muzejskom materijalu.

Rok završetka ovog posla je 12 mjeseci od dana otpočinjanja.

Podijeli na: