Društvo

26.11.2020
469

ODRŽANA TRIBINA O ELABORATU VODOSNABDIJEVANJA I ODVOĐENJA OTPADNIH VODA

Javna tribina o Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat ''Vodosnadbijevnje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali- Bokokotorski zaliv'' za naselja Risan, Perast, Muo, Prčanj i Stoliv“, održana je danas u  multimedijalnoj sali Kulturnog centra ''Nikola Đurković''

Ispred opštinskog Sekretarijata za zaštitu prirodne i  kulturne baštine prisutne je pozdravila sekretarka Bojana Petković, zatim je savjetnica za prirodnu baštinu Jelena Vuković pojasnila dosadašnje sprovedene aktivnosti.

,,U prvoj fazi je 13. novembra 2019. godine predat zahtjev o potrebi izrade Elaborata a nosilac projekta je ''Vodovod i kanalizacija Kotor'' d.o.o. iz Kotora i tada smo obavjestili javnost. Nakon isteka javnog uvida donijeli smo riješenje da je potrebno raditi procijenu uticaja na životnu sredinu. Zatim je Vodovod angažovao Institut za razvoj i istraživanja u izradi Elaborata. Formirali smo i stručnu komisiju koja će ocijeniti stručnost i kvalitet dokumenta.U toku trajanja javnog uvida pristigle su primjedbe predmetnih  mjesnih zajednica “, kazala je Vuković.

Elaborat je predstavio Aleksandar Dubroja iz Instituta za razvoj i istraživanja.

,, Ovaj Elaborat osam projekata koji se odnose na vodovodne i kanalizacione mreže za naselja Risan i Perast, sadrži i projekat tranzitne linije otpadnih voda Risan-Perast, projekat podvodnog tranzitnog kanalizacionog voda od Stoliva do Perasta, projekta vodosnabidjevanja Prčanj-Stoliv i projekta kanalizacione tranzitne linije Stoliv –Prčanj, sadržaj Elaborata se sastoji od 14 poglavlja.

Lokacija na kojoj se sprovodi svih osam planiranih investicija su naselja Risan, Perast, Muo, Prčanj, Stoliv, a ukupan broj stanovnika koji će imati koristi od planiranih projekata je  8.000 stalno naseljenih stanovnika i turista. Prikazali smo detaljno pedološke, geološke, geo-morfološke i inžinjersko-geološke, hidro-geološke i seizmološke karakteristike terena, opisali vodosnabidjevanje postojećeg stanja, klimatske karakteristike, biodiverzitet, pejzaž, kulturno-istorijske objekte, naseljenost i demografske karakteristike”, ističe Dubroja.

On je dodao da su opisani i uticaji koji se mogu očekivati u toku izgradje projekta, tokom funkcionisanja i u slučaju incidentnih situacija.

Nakon što je predstavljen Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za projekat ''Vodosnadbijevnje i odvođenje otpadnih voda na Jadranskoj obali- Bokokotorski zaliv'' za naselja Risan, Perast, Muo, Prčanj i Stoliv“, uslijedila je diskusija.

Pitanja građana su se odnosila na detaljnije objašnjenje pojedinačnih projekata i eventualnim problemima tokom reliizacije. Prisutni su takođe izrazili nezadovoljstvo što projekat nije detaljno prikazan u mjesnim zajednicama, kako bi se što više građana imalo uvid .

Osim građana prisustvovali su predstavnici  mjesnih zajednica Muo, Perst i Prčanj, kao i predstavnici ,,Vodacoma” i “Vodovoda''.

 

Podijeli na: