Društvo

04.02.2020
239

ODRŽAN DISKUSIONI KRUŽOK RAZGOVARAJMO O SLOBODI

 

 Diskusioni križok ,,Razgovarajmo o slobodi” održan je sinoć u Multimedijalnoj Sali Kulturnog centra Nikola Đurković. Organizator je  Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor, a povod je kako ističu, politička situacija koja se iz dana u dan zaoštrava i ima tendenciju da eliminiše lične i građanske slobode u Crnoj Gori.

Aktiviskinja ANIME, filozofkinja Paula Petričević, govorila na temu ,,Politizacija identiteta- uzimanje identiteta kao osnova političke zajednice”.

Ona je istakla da identitet nije podesan osnov za održivu i pravednu zajednicu demonstrirajući to kroz tri različita slučaja koji se odnose na vjerski, kulturni i rodni identitet.

Petričević je dalje naglasila da je u svom magistarskom radu različite pokrete bazirane na identitetu nastojala da kritički analizira.

,,U pitanju su bili politizacija vjerskog identiteta kroz transnacionalni fenomen fundamentalizma, multikulturalizam i državne politike na nivou razvijenih zemalja liberalne demokratije i feminizam kao teorija i praksa koja je bila zasnovana na politici identiteta. Radi se o različitim politikama koje imaju izvjesan oslobodilački potencijal ali isto tako su u svojim inherentnim ograničenjima politizacije identiteta pokazali svoje granice”, kazala je Petričević.

Ona je pojasnila i pojam politika razlike koji je usko vezan sa pojmom identiteta.

,,Podrazumjeva relacijsko određenje razlika, bez predpostavljanja stabilnog identiteta ali i bez normative u odnosu na koje se procijenjuje razlika. Što dalje znači da su sve razlike relaciono određene tako da su bijelci jednako specifična grupa kao i crnci, muškarci kao i žene”,zaključila je Petričević.

 

Podsjetimo, Anima će diskusione kružoke organizovati u kontinuitetu, dva puta mjesečno a pratiće ih i ulične akcije koje pozivaju na građanski mir i slobode. Naredni je planiran za 18.02. 2020. godine. Tema i narednih diskusionih kružoka će biti politizacija identiteta.

 

Podijeli na: