Društvo

04.05.2021
85

NVO MIHOLJSKI ZBOR: OSUĐUJEMO VANDALIZAM I MIZOGINE I DRUGE UVREDE

 

Miholjski zbor najoštrije osuđuje skrnavljenje crkve Svetog Nikole u Kotoru, praćeno brutalnim mizoginim uvredama i vrijeđanjem na nacionalnoj i vjerskoj osnovi Ivane Krivokapić, poštovane i ugledne kotorske popadije.

Kotorska, kao i cjelokupna crnogorska javnost, zgranute su sinoćnim vandalizmom i divljaštvom mladih kotorskih sportista. Oni su, na dosad neviđen način za naše mirne prostore i u danima najvećeg hrišćanskog praznika, izlili zastrašujuću količinu mržnje i netrpeljivosti prema svojim sugrađanima, kako pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti kojima crkva Svetog Nikole predstavlja jednu od najsvetijih bogomolja, tako i prema svim drugim građanima koji u ovom sakralnom objektu vide neizostavni dragulj istorijske i kulturne baštine Crne Gore.

Sramota je gotovo neizdrživa onda kada znamo da je, povrh svega, verbalno napadnuta i jedna žena i majka, i to baš u danima kada smo svjedoci patološkog medijskog razapinjanja ženskih članova Vlade.

Kako su vinovnici pomenutog nedjela brzo identifikovani, očekujemo od nadležnih organa da ovo krivično djelo dovedu do njegovog logičnog kraja i okarakterišu ga kao pokušaj urušavanja vjerskog i nacionalnog sklada. U skladu sa tim, legitimno očekujemo i, kao građani ove zemlje - zahtijevamo, da počinitelji budu kažnjeni najstrožim kaznama u skladu sa zakonom, iako svjesni da su tužilaštvo i sudstvo u velikoj mjeri zarobljeni kadrovima bivšeg režima.

Podsjećanja radi, prije par mjeseci na zidu istog ovog hrama ispisan je grafit neprimjerne sadržine, što nagoni na zaključak da nije u pitanju nikakav izolovan slučaj, već dio planskih aktivnosti usmjerenih ka rušenju skladnog suživota građana Crne Gore. Primarno izvorište takvih aktivnosti predstavljaju konstantna podstrekivanja i govori mržnje kojima je preispunjen Javni servis, pojedini opozicioni portali kao i retorika DPS lidera, njihovih poslušnika i, gubitkom vlasti frustriranih DPS satelita.

Stoga, pozivamo sve političke subjekte čija je kampanja praćena anticrkvenim djelovanjem na odgovornost za izgovorenu riječ, jer se u skrnavljenju crkve Svetog Nikole u Kotoru vidi potpis njihove propagande. Takođe, pozivamo predstavnike vlasti da najoštrije osude pomenuti događaj, jer prećutkivanjem istog ohrabruju izgrednike da se ponovo usude na slične, ili još brutalnije napade.

Pozivamo, takođe, makar jednu jedinu organizaciju civilnog društva da ustane protiv ovakvih sramnih vandalskih, šovinističkih i mizoginih ispada, i time se iskupe za bestidno ćutanje u danima nakom napada na učenike cetinjske Bogoslovije.

 

(saopštenje Miholjski zbor Kotor)

Podijeli na: