Društvo

07.06.2020
389

MUSTUR: PROBLEM NEDOSTATKA GROBNIH MJESTA U STOLIVU KONAČNO ĆE BITI RIJEŠEN

U Mjesnoj zajednici Stoliv ovih dana odvijaju se radovi na više lokacija. U centru mjesta nasipaju se plaže, saniraju ponte, a planirano je i proširenje mjesnog groblja, kao i izgradnja kapele.

Kako je za “Nedjeljne razgovore” Radio Kotora kazao predsjednik ove mjesne zajednice Borislav Mustur, preduzeću “Komunalno DOO” je, Odlukom Skupštine Opštine Kotor, na upravljanje povjereno zemljište površine oko 450 metara kvadratnih koje će uskoro biti privedeno namjeni u skladu sa DUP-om Stoliv. “Problem sa nedostatkom grobnih mjesta na starom groblju kod crkve Svetog Mihovila je dugogodišnji. Do sada je pristiglo petnaestak zahtjeva za izgradnju novih grobnih mjesta i nikome nismo mogli izaći u susret. Zato smo bili prisiljeni da pokojnike sahranjujemo u drugim mjestima u Boki. Sada će ovo opštinsko preduzeće gazdovati pomenutom površinom, a kako je planirano, biće izgrađen prilazni put do groblja, kapela, parking prostor za par vozila, a biće omogućeno i proširenje grobnih mjesta na kupljenoj parceli”, pojašnjava Mustur.

On navodi da uzurpacija državne imovine (potoka, kuneta, puteva i staza) od strane nesavjesnih građana, nažalost, još uvijek traje. “U septembru prošle godine smo u prostorijama opštinske kancelarije za imovinsko-pravne poslove razgovarali sa nadležnima upravo zbog prisvajanja državne imovine od strane privatnih lica. Tom prilikom smo ukazali na ovaj višegodišnji problem i vjerujem da su se neke stvari pokrenule nakon našeg posljednjeg razgovora”, smatra Mustur.

Od nadležnih traže i da se obezbijede horizontalna i vertikalna signalizacija na putu Prčanj-Stoliv, te da Savjet za bezbjednost saobraćaja u saradnji sa Savjetom Mjesne zajednice Stoliv da predloge za lokacije tih oznaka.  “U Stolivu trenutno ne postoji nijedan saobraćajni znak, ogledalo, niti iscrtan pješački prelaz, ljeti se posebno brzo i neoprezno vozi, a do sada smo imali više zahtjeva i za postavljanje usporivača brzine. Neophodno je da u sezoni saobraćajna ili komunalna policija obilaze naše mjesto, kako bi se izbjegli brza vožnja i nepropisno parkiranje, naročito na krivini kod rumskog odmarališta”, kaže Mustur.    

U cilju protivpožarne zaštite šuma i brda “Vrmac” važno je, smatra on, da se na gornjem cjevovodu ugrade hidranti za gašenje mogućih šumskih požara. Nadaju se i sadnji novih palmi na mjestima onih koje je uništio crveni surlaš.

Rekonstrukcija hotela “Vrmac” je trenutno najznačajnija investicija u opštini Kotor, vezana za razvoj turizma. S tim u vezi, Mustur očekuje veće benefite i ulaganja u razvoj Stoliva. ”Planiramo ostvariti kontakte sa vlasnicima hotela i buduću saradnju u obostranom interesu”, zaključuje Mustur.

 

Podijeli na: