Društvo

26.10.2020
554

MUGOŠA: EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA BOLJA

Epidemiološka situacija U Crnoj Gori je bolja, podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih, kazao je direktor Instituta za jvano zdravlje Boban Mugoša. On je istakao da tek za nekoliko dana moće ćemo da govorimo da imamo trend koji pokazuje pad.

"Za sada uspijevamo da se izborimo sa lokalnom transmisijom", istakao je Mugoša.

Dodao je da je IJZ jutros imao problemasa informacionim sistemom, zbog čega je došlo do kašnjena.

"Više analiza je urađeno, ali smo imali problem danas da ih prikažemo, pa će to biti urađeno sjutra", kazao je Mugoša.

Zbog nedostatka plastike, kako je dodao, imali su problema sa kašnjenjem u testiranjima, ali danas očekuju isporuku neophodnog materijala.

Do kraja sedmica očekuju da će se potpisati ugovor između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih klinika za PCR testiranje.

Sreten Kavarić iz KCCG saopštio je da e trenutno u Crnoj Gori 240 hospitalizovanih Kovid pacijenata, od čega je 26 životno ugroženo.

Kavarić je dodao i da su zdravstveni radnici počeli da oboljivaju od Kovida, te da se dodatno povede računa o poštovanju mjera.

Mugoša je, na pitanje novinara o kapacitetima za testiranje, kazao da su povećali kapacitete - i sa kadrom i mašinama i prostorno.

"Što se tiče kapaciteta, ubijeđen sam da je država uradila koliko je mogla. Molim da poštovanjem mjera očuvamo zdravstveni sistem i ne testiramo kapacitete", naveo je Mugoša i dodao da su zdravstveni radnici mjesecima isrpljeni i da rade dnevno i po deset sati.

(RTCG) 

Podijeli na: