Društvo

07.04.2021
336

MONSINJOR IVAN ŠTIRONJA ZAREĐEN ZA KOTORSKOG BISKUPA

U katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru danas je, tokom  svečanog Euharistijskog slavlja, za kotorskog biskupa zaređen svećenik Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Ivan Štironja kojeg je papa Franjo imenovao 22. decembra 2020. godine.

Euharistijsko slavlje, uz direktni prenos RTV Herceg-Bosne i drugih medija koji su preuzimali signal, predvodio je glavni zareditelj mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, u zajedništvu sa suzarediteljima mons. Rrokom Gjonlleshajem, barskim nadbiskupom i dosadašnjim apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije, i mons. Petrom Palićem, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upravitelj trebinjsko-mrkanskim i s još 13 nadbiskupa i biskupa među kojima predsjednici Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim, mons. Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom, i mons. Ladislavom Németom, biskupom zrenjaninskim.

Zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, u katedrali su bili biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, rodbina mons. Štironje, predstavnici društveno-političkog života i mali broj vjernika.

U gradu na Neretvi, koji je osvanuo s tankim sniježnim pokrivačem, dio vjernika okupio se ispred katedrale prateći Misno slavlje na video zidu.

Liturgijsko pjevanje animirali su združeni zborovi župe Studenci i katedrale Mostar pod ravnanjem prof. Drage Solde uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić. Ceremonijama je ravnao don Domagoj Markić. (kta)

Svečanost biskupskog ustoličenja predviđena je na blagdan Blažene Ozane (27. aprila) u katedrali Svetog Tripuna, sa početkom u 11 sati.  

 

(Dio teksta-izvor: Kotorska biskupija/Katolička tiskovna agencija BK BiH) 

Podijeli na: