Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

11.02.2024
329

MOJAŠEVIĆ: ŽELIM DA POMOGNEM MLADIMA DA POBIJEDE PREDRASUDE I STEREOTIPE O OSI (AUDIO)

Aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom (OSI) Marijeta Mojašević uvrštena je na listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz svijeta za 2023. godinu, koju je objavio britanski javni servis BBC. Na listi uticajnih žena našla se u društvu nekadašnje prve dame SAD Mišel Obame, advokatice za ljudska prava Amal Kluni, feminističke aktivistkinje Glorije Stajnem, holivudske glumice Amerike Ferere i brojnih drugih žena.

Ona je gostujuću u emisiji „Svjetlost zvuka“ Radio Kotora, kazala da joj je ovo priznanje previlegija i podstrek da nastavi sa svojim radom.

,,Sa BBC-om sam radila potkast u saradnji sam Međunarodnom inicijativom za promociju neurologije. Obzirom da sam ja neko ko ima neurološko oboljenje, svojim glasom sam isticala važnost neurologije. Oni su tada vidjeli moju biografiju i da na nacionalnom nivou sprovodim radionice sa mladima na temu života sa invaliditetom i kako živjeti sa neurološkim oboljenjima, to im je bilo inspirativno, onda su me kontaktirali sa pitanjem da li želim da se nađem na toj listi. Poslala sam svoje podatke, ali nisam mislila da ću se tu naći, već da ću biti u razmatranju, međutim, našla sam se na toj listi“, navodi Mojašević.

Ona je kreatorka radionica Život sa invaliditetom, a želja joj je da ove radionice realizuju u školama širom Crne Gore.

,,Problem sa kojim se susrećem je odobrenje Ministarstva prosvjete, da uđem u sve škole. Zato se nadam da će mi ovo priznanje omogućiti, da ubuduće lakše dođem do tog odobrenja. Naime, radionice su rađene klasičnom metodom storytelling-a. U dogovoru sa nastavnicima odlazim u određeno odjeljenje, najprije prikažem svoju prezentaciju i kažem im neke uopštene stvari o invaliditetu, a onda počinjem svoju priču, govorim o tome kada sam ja stekla invaliditet i o procesu kako je bilo pomiriti se sa invaliditetom. Bude veoma inspirativno i poučno, a volim da čujem pitanja i razmišljanja djece. Na ovaj način borim se protiv stereotipa i predrasuda prema OSI. Radeći sa mladima, zaključila da oni ne znaju puno o ovoj temi, već da su njihova razmišljanja na osnovu onoga što su čuli u porodici ili u razgovoru sa vršnjacima, tako da je veoma bitno sa mladima pričati“, kaže Mojašević.

Prema njenom mišljenju položaj osoba sa invaliditetom je unaprijeđen, više se govori na tu temu i postoji više aktivnosti za OSI, vidljivije su na ulicama, ali država još mnogo toga treba da uradi.

,,Koliko mogu da vidim obilazeći gradove Crne Gore, pristupačnost i dalje nije na zavidnom nivou. U posljednjih par godina, kao što sam i dobila potvrdu iz ministarstava, nije puno učinjeno po pitanju poboljšanja uslova za život OSI. Brojni su izazovi koji se postavljaju pred  OSI, naročito ako je stečeni invaliditet. Uvijek savjetujem da ne ostaju zatvoreni u četiri zida, jer je najgora opcija zatvaranje i ostajanje van društvenih tokova. Volim da kažem mladima da prate svoje snove i da pokušavaju na svaki način da dostignu to što su zamislili, vezano za obrazovanje i radno angažovanje. Uvijek sam tu da pružim podršku, jer sam i sama imala poteškoće, a imala sam veliku podršku određenih ljudi i institucija“- zaključila je Mojašević.

 Emisiju možete poslušati na linku Svjetlost zvuka.

Tekst: Tamara Vuković

Foto: Privatna arhiva

Podijeli na: