Društvo

05.06.2020
274

MINISTAR JANOVIĆ OBIŠAO RADOVE NA ZATVORENOM BAZENU

Ministar sporta i mladih Nikola Janović bio je danas u službenoj posjeti Kotoru. Tom prilikom obišao je OŠ “Njegoš” i radove na rekonstrukciji bazena “Nikša Bućin.Takođe , Ministarstvo sporta i mladih organizovalo je i promociju Evropske omladinske kartice.

Ministar sporta i mladih, podsjetio je da su neki od projekata Ministarstva sporta u Kotor uspješno okončani kao što je kao što su renoviranje fiskulturne sale Pomorske škole i Gimnazije Kotor, adaptiranje terena iznad osnovne škole ,,Narodni heroj Savo Ilić”, obnavljanje teretane u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Dobroti.

,,Danas smo obišli osnovnu školu ,,Njegoš” u kojoj je Ministarstvo stvorilo dodatne uslove za bavljenje sportsko-rekreativnim aktivnostima. Razgovarali smo o i o budućim projektima, na koji način možemo zajedno sa Opštinom Kotor na polju sportske infrastructure da uradimo.Posjetili smo prostor u kojem bi trebao da bude omladinski servis u koji će Ministarstvo takođe uložiti novac, kako bi Kotor prema novom zakonu o mladima bila jedna od opština koja će imati omladinski servis. Promovisali smo takođe i Evropske omladinske kartice, sa zadovoljstvom mogu reći da smo jedna od dvije države u Evropi čija je Vlada obezbjedila da te kartice budu besplatne. Preko 8.000 mladih u Crnoj Gori do sada je već dobilo tu karticu koja im omogućava preko 150 popusta u našoj državi i oko 70.000 popusta širom Evorpe”, kazao je Janović.

On je dalje istako da je najvažnio dio današnje posjete Kotoru obilazak radova na zatvorenom bazenu ,,Nikša Bućin”.

,, To je problem koji opterećuje sve nas proteklih godina kao i mene lično kao Kotoranina i bivšeg kapitena reprezentacije. Svjestan sam da mnogi roditelji i djeca čekaju na dan kada će radovi na bazenu biti završeni. Glavni izvođač radova je naznačio 31. avgust kao krajnji datum završetka radova. Vjerujem da će izvođač, nakon predhodnih kašnjenja koji su bili i koji nemaju opravdanje, konačno okončati posao. Nadam se da će ovaj vrijedan sportsko-infrastrukturni objekat, naročito za vaterpoliste ,,Primorca” i ,,Cattara”, kao i građane koji žele da rekrerativno koriste ovaj bazen, uskoro biti otvoren”, poručio je Janović.

On je podsjetio da vrijednost radova 3,5 miliona eura za koje je sredstva obezbjedila Vlada iz  kapitalnog budžeta.

Predsjednik Opštiner+ Kotor Željko Aprcović istako je da kao svi Kotorani očekuje da radovi ba bazanu uskoro budu okončani.

,, Sa ministrom Janoviće sam utvrdio dalje prioritete uz podršku Ministarstva sporta i mladih. Zadovoljstvo mi je da smo donošenjem Odluke na sjednici lokalnog parlamenta 30. aprila dogovorili rekonstrukciju i adaptaciju prostora u centru za kulturu u kojem će biti smješten omladniski centar, gdje će naša djeca imati priliku da kroz edukaciju, druženje i različite afirmativne programe odrastaju na boljem i kvalitetnijem nivou. Zajednički smo dovarali i neke zajedničeke poteze, između ostalog rekonstrukciju krova na sportskoj sali  OŠ ,,Veljko Drobnjaković” kako bi zajednički omogućili djeci koja žive u Risnu, kao i onima koji iamju potrebu da  koriste tu salu  u popodnevnim časovima, da imaju adekvatne uslove. Mislim da ćemo u nareednom periodu pokazati da bez obzira na činjenicu da su specifični finansijski pokazatelji , te da ćemo par investicija na nivou Kotora uz podršku Ministarstva sporta i mladih i okončati”, kazao je Aprcović.

Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, kako navodi Aprcović,  bez obzira na specifičnu finansijsku situaciju, ove godine će obezbjediti udžbenike za sve osnovce svih pet škola sa područja naše opštine, od prvog do devetog razreda .

Bazen „Nikša Bućin“ obišao je i direktor Uprave javnih radova dr. Rešad Nuhodžić koji je podsjetio da je ovaj projekat je od početka pratilo je mnogo problema. ,,Rekonstrukcija završena u okviru prve faze, nakon toga su uslijedili problemi oko raspisivanja javnih nabavki i ugovaranju poslova u drugoj fazi do samog izvođenja radova. Odgovornost je ne samo na izvođaču već je bilo propusta koji su se dešavali od samih postupaka na nivou lokalne samouprave u predhodnom periodu, do tehničke dokumentacije i samih rješenja i upravljanja objektom. Ugovorom su definisani penali za zakašnjenje. Sva tehnička rješenja smo usaglasili. Dobili smo čvrsto obećanje od izvođača da će 15. juna biti dopremljeni kamioni sa staklom koje je neophodno da bi se objekat zatvorio. Krajnji rok je 31. avgust a mi se nadamo da će radovi biti završeni i ranije”, naglasio je Nuhodžić.

Podsjetimo, izvođač radova na otvorenom bazenu je firma ,,Neimar”.

Podijeli na: