Društvo

21.09.2022
721

MIKIJELJ: REGIONALNA BOLNICA JE PRILIKA DA DRŽAVA KONAČNO INVESTIRA U BOKU

Mnogobrojni su projekti koji se trenutno realizuju u opštini Kotor. Među njima je Izrada idejnog rješenja i Glavnog projekta pješačke staze i uređenja javnih površina uz obalu na potezu  Morinj-Kostanjica. To je emisiju “Naša opština” kazao Ivan Mikijelj, menadžer Opštine Kotor. 

“Za isti projekat je zaključen Ugovor za reviziju koji je od posebnog značaja za građane koji žive na ovom području grada” – ističe Mikijelj. 

Kako navodi, urađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju obalnog zida na ušću rijeke Škurde u more. 

 “U pripremi je dokumentacija za izvođenje radova čiju realizaciju očekujemo prije početka sljedeće turističke sezone. 

U završnoj fazi je izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata obalne infrastrukture (ponti i mandraća) tj. dvije ponte u Dobroti za čije izvođenje radova su predviđena novčana sredstva u budžetu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom (JPMD)” – objašnjava Mikijelj. 

U toku je, kaže on, izrada projektne dokumentacije za šetalište Lungomare ispod Opšte bolnice u dužini od oko 750 metara na potezu od Macea do naselja Muo. 

“Ovaj projekat spada među najvažnije za opštinu Kotor. Pri realizaciji smo naišli na veliko razumijevanje rukovodstva JPMD” – navodi Mikijelj.


Kada je u pitanju dugoočekivani projekat izgradnje Regionalne bolnice u Industrijskoj zoni, Mikijelj smatra da je od velikog značaja kako za Boku, tako i za cijelu Crnu Goru.
“Smatram da je to pitanje od regionalnog značaja za čiju realizaciju je nadležna državna vlast, odnosno Ministarstvo zdravlja od kojeg zavisi realizacija ove važne investicije. Opština  Kotor je spremna da na svaki način pruži svoj doprinos realizaciji.

Vrijeme je da se država Crna Gora konačno uključi u neki projekat koji bi se ticao Boke i njenih građana. Ja ne pamtim, a imam 30 godina, da je država pokušala neki veliki kapitalni projekat da realizuje u Boki i mislim da joj je vrijeme da se okrene Boki i da investira u nju. Lako je iz nje uzimati, treba joj nešto i vratiti. Evo prilike” – ocjenjuje Mikijelj. 

Među najavljenim projektima Opštine Kotor jeste izgradnja žičare na potezu Tabačina – tvrđava San Đovani.
Za izgradnju ove žičare, kaže Mikijelj, potreban je novi projekat s obzirom da postojeći nije zadovoljio standarde UNESCO-ve Komisije.   

Kako podsjeća, Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora podnijela je zahtjev za izdavanje UT uslova nadležnom sekretarijatu, gdje su se čekali konzervatorski uslovi, kako bi se ušlo u realizaciju projekta. 

“Treba uraditi novi projekat, a onda idemo na međunarodni tender po njihovim uputstvima. Ipak se radi o jednoj ozbiljnoj površini u samom centru grada. Koliko nam je značajna investicija neću ni da govorim o tome jer to svi znamo. Lokalna žičara bi dodatno zadržala veliki broj gostiju u našem gradu, dodatni broj kruzera bi pristupio našem zalivu, naravno sve to zbog samog Kotora, prepoznatljivih kotorskih bedema koje svi žele da posjete” – ističe Mikijelj. 

On podsjeća da je početak radova na izgradnji kanalizacione mreže u Stolivu i Perastu (projekat “Odvođenje otpadnih voda iz Bokokotorskog zaliva”) planiran tokom sljedeće godine.

“Radi se o projektu koji je finansiran iz sredstava kredita KFW banke. Faza 5.2. preduzeća Vodacom i DOO Vodovod i kanalizacija Kotor su u završnim fazama pri tenderskim postupcima. Očekujemo da će radovi početi tokom naredne godine” – podsjeća Mikijelj.


Prema njegovim riječima, za sljedeću godinu planirana je i izgradnja dvosmjerne ulice u naselju Škaljari u neposrednoj blizini gradskog groblja. 

“Za izgradnju dvosmjerne ulice u naselju Škaljari ispred gradskog groblja izrađene su dvije varijante idejnog rješenja, ali je donijeta odluka da se uradi i treća, nakon čega će se pristupiti donošenju odluke o izgradnji objekta od opšteg interesa, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i izradi glavnog projekta izvođenja radova koji se planiraju za narednu godinu” – objašnjava Mikijelj.


Kada je u pitanju rekonstrukcija stadiona malih sportova na Benovu, Mikijelj ističe da Opština Kotor još uvijek nije dobila saglasnost nadležnih državnih institucija da će se on koristiti u javne svrhe. 

“Stoga ne možemo sa sigurnošću reći kada će početi realizacija, ali Opština je u potpunosti spremna da pristupi realizaciji ovog projekta” – kaže Mikijelj. 


Na lokaciji bivšeg Ugostiteljsko rekreacionog centra (URC), gdje je donedavno bio parking, nedavno je počela realizacija projekta izgradnje hotela iz poznatog lanca Meriot (Marriott).  

“Nakon nedavnog dolaska hotelske grupacije Hajat na Markovom rtu, dolazak druge renomirane hotelske kompanije u Kotor predstavlja značajno unaprijeđenje turističke ponude našeg grada koja će privući goste veće platežne moći da u Kotoru provedu duži vremenski period. Time ćemo promijeniti percepciju Kotora kao grada koji predstavlja samo izletničku destinaciju koju su turisti obilazili tokom jednog dana da bi potom nastavili svoj odmor u nekom drugom mjestu” – navodi Mikijelj. 

Opširnije na ovu temu menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj u repriznom izdanju emisije “Naša opština” večeras od 21 i 30 na gradskim talasima.  

Tekst: Irena Mačić

 Foto: Radio Kotor

Podijeli na: