Društvo

03.05.2020
111

MEDIJSKI SAVJET ZA SAMOREGULACIJU ČESTITA DAN SLOBODE MEDIJA

Medijski savjet za samoregulaciju čestita svim novinarima i medijima 3. Maj Dan slobode medija. Kao nikad do sada u bliskoj i daljnjoj prošlosti mediji i novinari, kao i čitava planeta dočekuju ovaj dan u okolnostima svjetske pandemije koja je zaključala gotovo sve ljude u svoje domove.

Pandemija korona virusa je ogromno iskušenje za čitavo čovječanstvo, a posebno za medije i novinare i djelatnost kojom se oni bave. Svjetska kriza je uzdrmala same temelje medija sa više aspekata. Prije svega mediji su ugroženi sa finansijske strane: mnogi oglašivači su se povukli ili drastično smanjili oglašavanje od početka pandemije. Tiraži novina, koji su ionako bili mali i prije izbijanja pandemije sada su se prepolovili. Mediji su morali zbog novonastalih okolnosti da smanje broj novinara koji rade u redakcijama i da smanje obim posla. Sve ovo je rezultiralo značajnim padom svih prihoda koji su potrebni za osnovno preživljavanje.

Sa druge strane vanredna stanja koja su uvedena u pojedinim zemljama i restrikcije koje su nametnute zbog suzbijanja pandemije ograničili su u mnogim zemljama medijima pristup informacijama i samim tim obavljanje novinarskog posla na profesionalan način.

Zbog svega navedenog potrebno je na ovaj dan kao nikada ranije apelovati na sve Vlade, uključujući i crnogorsku, da ne dozvole da ova teška vremena dovedu do gašenja medija, koji su nezamjenjiv dio svakog demokratskog društva. Pozdravljamo to što je crnogorska vlada već usvojila jedan dio mjera i već pomogla jedan broj medija, ali i pozivamo crnogorski parlament da usvoji novi Zakon o medijima kako bi što prije bio u funkciji fond za medijski pluralizam koji bi u ovom vremenu značio slamku spasa za mnoge crnogorske medije.

MSS takođe koristi ovu priliku da pohvali rad gotovo svih crnogorskih medija u prethodna dva mjeseca i posebno to što su u ovim izazovnim vremenima uspjeli da ispoštuju visoke profesionalne standarde novinarstva, navodi se u saopštenju Medijskog savjeta samoregulaciju.

 

Podijeli na: