Društvo

04.05.2021
145

MASOVNA IMUNIZACIJA U CRNOJ GORI- DOBAR ODZIV GRAĐANA

 

U Crnoj Gori jutros je počela masovna imunizacija stanovništva protiv korona virusa Sinofarm vakcinom. Sudeći po redovima koji su se stvorili ispred punktova u nekoliko crnogorskih gradova, moglo bi se reći da je interesovanje građana veliko.

Kako su to najavile zdravstvene vlasti, građani mogu da se vakcinišu bez zakazivanja. Podsjećamo, širom Crne Gore masovna vakcinacija sprovodi se na 140 punktova, a radno vrijeme je od osam do 20 sati.

Da su građani zainteresovani za vakcinaciju svjedoče i redovi ispred punktova na kojima se obavlja vakcinacija. 

Gužva je jutros bila u Podgorici, na punktu u Muzičkom centru, gdje nam je saopšteno da će se revakcinacija po pravilu obavljati u drugoj smjeni, i to nakon 14 sati.

Desetine građana, kako javljaju naši reporteri, strpljivo je u redu čekalo na svoju vakcinu.

Vakcinacija je jutros po planu počela i u Kolašinu, gdje je, kako nam je saopšteno, najmlađi pacijent koji je primio vakcinu do 9:30h imao 25 godina.

Građani su red za prvu dozu vakcine čekali i u Kotoru i Nikšiću (Dom kulture Škaljari i Tehnopolis, odnosno OŠ Luka Simonović).

Nikšićani sa kojima je razgovarala naša ekipa kažu da nijesu imali dilemu da se vakcinišu, te da su jedva čekali da se počne sa masovnom imunizacijom.

"Ništa nije strašno, ništa nijesam osjetila, evo sad idem da prošetam", kazala je jedna Nikšićanka. 

U gradu pod Trebjesom u osam sati otvorena su sva tri punkta za masovnu vakcinaciju. Radiće se u dvije smjene.

Na jednom punku za sat i 15 vakcinisano je 60 građana. V.d. direktorice Doma zdravlja Vera Bulatović kaže da su zadovoljni odzivom građana.

V.d. direktora Opšte bolnice Nikšić Marko Mitrović rekao je da stabila situacija u toj zdravstvenoj ustanovi, te da bilježe trend pada zaraženih pacijenata: "Oslobađamo kapacitete bolnice, nadamo se da ćemo u vrlo kratkom periodu izaći iz ove krize".

Iz kolašinskog Doma zdravlja saopštili su da je za manje od sat i po vakcinisano 50 zainteresovanih građana. Imunizacija, kako nam je rečeno, protiče u najboljem redu, a interesovanje građana je veliko

Direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović rekao je da su dobili 3.700 doza Sinofarm vakcina.

On je u Jutarnjem programu RTCG rekao da očekuju i dodatne doze.

"Veliki je broj građana došao jutros i prije sedam sati. Ako se po jutru dan poznaje, očekujem da ćemo odlično odraditi ono što smo krenuli", rekao je Kumburović za RTCG.

On je saopštio da je u toku revakcinacija AstraZeneka vakcinom.

Navodi da mjesec i po dana imaju konstantan pad, i nisku stopu lokalne transmisije.

Među prvima je vakcinu u Kotoru primio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je apelovao na sve sugrađane da budu odgovorni, sačuvaju svoje i tuđe najmilije i vakcinišu se.

On je takođe sugrađanima poručio da ne slušaju nagađanja oko toga koja je vakcina bolja, već da vjeruju struci, ljekarima i onima koji su se za to školovali i da ispune obavezu kako prema sebi, tako i prema drugima kako bi Kotoru gužve opet bile najveći problem, a ne pandemija i prazan grad.

Jokić je zaključio da je imunizacija trenutno jedan od najbitnijih preduslova za normalnu turističku sezonu i normalan život. 

Iz Opštine Kotor za vakcinaciju je prijavljeno preko 100 zaposlenih.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović saopštila je da će građani moći da biraju između vakcina koje u tom trenutku budu dostupne, dok će onima koji boluju od nekih bolesti vakcinu preporučiti izabrani ljekar.

"Svaki građanin koji želi da se vakciniše to će moći da uradi onda kad to poželi na vakcinalnom punktu u svojoj opštini. Kome je komfornije može da se prijavi putem sajta Covid odgovor", rekla je Borovinić-Bojović.

Iz Vlade su juče saopštili da je u Crnoj Gori prvu dozu vakcine primilo više od 40 hiljada građana.

Revakcinisalo se gotovo 24 hiljade ljudi, a dolaskom novog kontingenta od 200 hiljada kineskih Sinofarm vakcina stekli su se uslovi za masovnu imunizaciju.

Vakcinalni punktovi nalaze se na sljedećim lokacijama:

Andrijevica: 2 punkta u Domu kulture

Bar i Sutomore: 5 punktova u hotelu „Princess“, 7 u gimnaziji „Niko Rolović“, kao i po jedan punkt u Virpazaru i Ostrosu

Berane: 12 punktova u Sportskom centru

Bijelo Polje: 5 punktova u OŠ "Milivoje Dobrašinović“ i 5 u Sali Rasovo

Budva i Petrovac: 6 punktova u Crvenom krstu

Cetinje: 4 punkta u Crvenom krstu

Danilovgrad: 4 punkta u OŠ "Vuko Jovović“

Herceg Novi: 10 punktova u Institutu Igalo, stara faza

Kolašin: 2 punkta u Sali OŠ "Risto Manojlović“

Kotor: 6 punktova u Centru za kulturu „Škaljari“

Mojkovac: 2 punkta u OŠ "Aleksa Đilas Bećo“

Nikšić: 6 punktova u Tehnopolisu, 8 punktova u sali OŠ "Luka Simonović“ i 6 punktova u sali OŠ „Mileva Lajović Lalatović“

Petnjica: 1 punkt u OŠ "Mahmut Adrović“

Plav: 4 punkta u SMŠ "Baćo Bašić“

Plužine: 1 punkt u zdravstvenom centru

Pljevlja: 4 punkta u Domu vojske i 4 u Prvoj osnovnoj školi

Podgorica, Tuzi i Golubovci: 6 punktova u sportskom centru, 6 punktova u muzičkom centru, 6 punktova u univerzitetskom centru, 4 punkta u VMC, 2 punkta u Domu zdravlja Tuzi i 1 punkt u Domu zdravlja Golubovci

Rožaje: 3 punkta u Sali OŠ „Mustafa Pečanin“

Šavnik: 1 punkt u Obrazovnom centru

Tivat: 4 punkta u Centru za kulturu „Partizan“

Ulcinj: 3 punkta u autobuskoj stanici

Žabljak: 1 punkt u OŠ „Dušan Obradović"

U svim crnogorskim gradovima sjutra će početi masovna vakcinacija, na 140 punktova, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

 

Izvor: rtcg.me

Podijeli na: