Društvo

06.06.2020
277

MAROVIĆ: VOLONTERI TOKOM BORBE SA PANDEMIJOM STIGLI I DO NAJUDALJENIJIH DOMAĆINSTAVA

Gošća naše emisije “Ljetnje priče” juče je bila sekretarka opštinske Organizacije Crvenog krsta Kotor Anet Marović. U nastavku intervju koji je zabilježila Jelena Kljajević.

Aktivnosti u opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u protekla dva i po mjeseca su bile intenzivnije. Koju ste vrstu pomoći uručivali? 

Jeste. Od početka pandemije Covida 19, zaposleni i volonteri u Crvenom krstu su neumorno radili, svakog dana , vikendima i praznicima. Nastojimo da pomoć stigne do svih onih kojima je potrebna. Svakodnevni zadaci sa kojima se susrijeću naši zaposleni i volonteri su : podjela humanitarne pomoći starijim licima, osobama u izolaciji, RE populaciji,  OSI, nabavka hrane i ljekova, psiho-socijalna podrška i drugo. 

Koliko je volontera bilo angažovano tokom vaših različitih aktivnosti? 

Oko 100 volontera nam se javilo za razne oblasti djelovanja, dok je 30 ili 40 volontera bilo najaktivnije, svakodnevno na terenu. To su sve iskusnije osobe. 

Koja starosna struktura je zastupljena među volonterima? 

Iako se prijavilo dosta djece, mi smo pravili selekciju - da to ipak budu lica starija od 18 godina. 

Nedavno je obilježena Nedjelja Crvenog krsta u neuobičajenim okolnostima. Da podsjetimo na koji način ste je obilježili? 

Situacija sa kojom se suočava cijeli svijet je specifična. Zato su i tema i način obilježavanja Dana i Nedjelje Crvenog krsta prilagođeni trenutnim okolnostima. Nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta su od početka pandemije korona virusa veoma aktivna u odgovoru na humanitarne i druge potrebe stanovništva.

Posebno smo ponosni u ovoj situaciji koja je za sve drugačija, nepoznata i koja predstavlja izazov za djelovanje. Naši volonteri su svakodnevno prisutni na terenu, djeluju u raznim vremenskim uslovima i često prelaze nepristupačne terene kako bi došli do svih korisnika kojima je pomoć potrebna.

Sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta će dobiti poklone. Što je namijenjeno našim najmlađim sugrađanima? 

Svim bebama rođenim u ovoj nedjelji poklanjamo bebi paketiće.

Ove akcije realizuju sve organizacije Crvenog krsta koje u svojoj opštini imaju porodilišta. U kotorskom porodilištu se tokom pomenute nedjelje rodilo  12 lijepih, zdravih beba - iz Kotora, Tivta, Budve i jedna iz Bara. 

Da li među dogodovštinama volontera ima zanimjivih priča, dirljivih ili neuobičajenih i možete li nam prepričati neku od njih? 

Ima puno zanimljivih priča i dogodovština, posebno na terenu. Međutim ono što nam je najmilije jeste kada nekog obradujemo, dopremo do nekog i mnogi naši korisnici ostanu dirnuti našim gestom te smo ostali u kontaktu i kada je prošla ova situacija izazvana virusom, šalju nam slike, pišu, javljaju nam se..

Nas u Crvenom krstu je posebno obradovala čestitka povodom Nedjelje Crvenog krsta koju su napravili učenici Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” sa svojom mentorkom Dijanom Milošević. Oni su kroz pjesmu, priču i sliku iskazali svoje viđenje ove humanitarne organizacije.  

Ko može dobiti pomoć Crvenog krsta? 

Što se tiče distribucije hrane i higijene, imali smo naše ranije spiskove, a sarađujemo i sa socijalnim službama. Imamo komunikaciju sa lokalnom upravom, sa socijalnom službom, sa mjesnim zajednicama koje imaju najbolji uvid u stanje socijalne potrebe svojih mještana. Kotorska opština je velika po površini pa ipak stižemo i do najudaljenijih ruralnih područja.

Što se najčešće donira? 

Uglavnom roba odnosno odjeća i obuća. Nerijetko zovu i za neki dio namještaja ili opreme za bebe, u vidu kolica, ljuljaški, korpi za iznošenje iz bolnice, knjiga...

Kada su u pitanju prva pomoć i zaštita - pretpostavljam da članovi vaše organizacije i volonteri znaju kako da ukažu prvu pomoć osobi koja je povrijeđena ili ugrožena. Nije na odmet da i ostale podsjetimo - kako pomoći?

Aplikacija koja može pomoći zove se “Pomozi sebi i drugima” i veoma je korisna i prilagođena da privuče interesovanje, posebno kod omladine, da se zainteresuju za samu organizaciju, za rad i aktivnosti i prvu pomoć između ostalog, koja nam uvijek treba u svakodnevnim situacijama. 

Da li planirate nastavak priče odnosno realizacije projekta uz priču o Mišici Milici koja je usmjerena na edukaciju najmlađih, a na temu borbe protiv trgovine djecom? 

Projekat Mišice Milice se oslanja na temu borbe protiv trgovine djecom i planiramo da ga nastavimo na jesen. Posebno je značajno djeci skrenuti pažnju na stvari koje se dešavaju u svijetu, a i kod nas. 

Koje aktivnosti planirate za naredni period? 

Crveni krst Crne Gore je, usljed epidemije korona virusa i u skladu sa preporukama NKT-a, morao privremeno da obustavi aktivnosti vezane za program Spasilaštvo na vodi i pripremu za nastupajuću turističku sezonu.

Kako su stvoreni uslovi za nastavak aktivnosti, tako su nove ovjere nastavljene od 18. maja i intenzivno će se održavati i u narednom periodu, u skladu sa interesovanjima kandidata. Ovjere će biti organizovane u Hotelu Mediteran u Bečićima, uz poštovanje svih mjera zaštite. 

Ima li u Crvenom krstu podmlatka odnosno interesovanja mladih ljudi za volontiranjem?

Više nego ikada, naročito u ovoj situaciji. Međutim, zbog njihovih godina, nismo mogli da rizikujemo zdravlje djece te ćemo na njih računati u nekim, da tako kažem, drugačijim vremenima.

 

FOTO ARHIVA RADIO KOTORA

 

Podijeli na: