Društvo

22.05.2020
164

MANDIĆ: U TOKU PRIPREME ZA LJETNJU POŽARNU SEZONU, OVE GODINE BEZ OBNOVE VOZNOG PARKA

Pripadnici Službe zaštite i spašavanju ovih dana se pripremaju za ljetnju požarnu sezonu.

Prema riječima komandira Maksima Mandića toplo i suvo ljeto koje meteorolozi najavljuju, najčešće dovodi do povećanog broja požara na otvorenom prostoru.

Situacija u vezi sa korona virusom uticala je i finansije, pa ove godine, navodi, neće biti osavremenjavanja voznog parka u Službi zaštite i spašavanja, ali se nada da će narednih godina situacija po ovom pitanju biti bolja.

“Zadnje dvije ljetnje sezone su bile blage pa se mi i dalje nadamo da neće biti velikih problema. Ipak, prognoze meteorologa govore da može biti potpuno suprotno jer ovakve vremenske prilike najčešće utiču da se broj intervencija na terenu poveća. Nažalost, ove godine neće biti osavremenjavanja vatrogasnog voznog parka jer su sredstva opredijeljenja za konsolidovanje opštinskog budžeta kako bi sve jedinice lokalne uprave imale dovoljno sredstava za ovu godinu. Naša Služba ima svega pet novih vozila, a sva ostala su iz perioda bivše Jugoslavije. Zato se nadam da ćemo tokom narednih godina potpuno osavremeniti vozni park kako bi Služba zaštite i spašavanja mogla kvalitetno da odgovari zadacima koji su pred nama” – kaže Mandić.

I pored prisustva jakog vjetra, naši sugrađani su ovih dana nerijetko palili bilje na otvorenom.

“ Većina njih je u prethodnom periodu to radila nakon prijave aktivnost i  uz asistenciju Službe zaštite i spašavanja, ali je bilo i onih koji su se ovim poslom bavili ne obavještavajući o tome nadležne, što može biti jako opasno. Neki od njih to rade bez adekvatne opreme i zanemarujući činjenicu da se može paliti samo u uslovima mirnog vremena, dakle – bez prisustva jakog vjetra. Zabrana loženja vatre na otvorenom prostoru stupiće na snagu 1. juna, a mi ćemo se zajedno sa predstavnicima Komunalne policije i Komunalne inspekcije truditi da sprovodimo što intenzivnije kontrole i bićemo jako rigorozni. Ove godine se svi trudimo i da nam troškovi budu što manji, a ako intervencija bude puno – to nećemo moći da postignemo. Samim tim, može se dovesti u pitanje funkcionisanje službe” – kaže Mandić.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu, u cilju suzbijanja širenja korona virusa dezinfikovano gotovo cijelo područje naše opštine.

“ Tretirali smo javne površine, Opštu bolnicu, Dom zdravlja, sve javne ustanove, naselja, ulice, trotoare, javne površine, područja Starog grada, Perasta, Risna, Morinja, Kostanjice, naselja Muo, Prčanja, Stoliva i druga. Za proces dezinfekcije smo iskoristili velike, pravilima propisane, količine natrijum hipohlorida i za taj posao je angažovano dosta vatrogasaca koji su, pored redovnog radnog vremena, radili i po sedam, osam sati duže.

To je bila cijena i svi smo zajedno uspjeli da Kotor ostane grad u kojem nije zabilježeno prisustvo korona virusa” – kaže Mandić.

Podsjetimo, u Službi zaštite i spašavanja su ukupno dvadesetčetiri profesionalna vatrogasca, a u peraškom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu „Bogoljub Brezić“je dvanaest profesionalaca. 

Podijeli na: