Društvo

23.11.2021
319

KRISTINI KAMENAROVIĆ PRVA NAGRADA ZA ESEJ POTPIS

Na 6. Beogradskom ogledanju, učenica Gimnazije Kotor, Kristina Kamenarović, osvojila je prvu nagradu za esej „Potpis“.

U pitanju je konkurs koji raspisuje „Ogledalo“, časopis učenika i profesora srednjih škola Beograda, a u njemu uzimaju učešća sve srednje škole iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

“Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Aktiva za Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost Gimnazije Kotor sa ovim časopisom, naša škola je trenutno na 14. mjestu u regionu, što smatramo velikim uspjehom. Granice država nisu prepreka za razmjenu iskustava i međusobni dijalog, kako učenika, tako i profesora”, saopšteno je danas Radio Kotoru iz ove obrazovne ustanove.

Kako navode, Kristina Kamenarović je nadarena i vrijedna gimnazijalka koja pisanjem otkriva bogatstvo svog unutrašnjeg bića.

“Njen sistem vrijednosti je primjer kako čovjek ostaje čovjek i u nekim haotičnim vremenima. Posebnost njenog izražavanja ogleda se u iskrenom obraćanju, izuzetno naglašenoj empatiji, visokom stepenu samosvijesti, upotrebi i životnog i čitalačkog iskustvo u oblikovanju teksta”, kazali su iz Gimnazije Kotor.

Prilikom uručivanja nagrade u Beogradu, 12. novembra ove godine, glavni i odgovorni urednik „Ogledala“, profesor Radivoje Blagojević, izrazio je svoje divljenje prema Kristininom radu. Naglasio je da je žiri pratio razvoj ove stvarateljke kroz različite konkurse, i uočio volju i želju mladog čovjeka koji prihvata sugestije i napreduje u pisanju. Zaključak njenog eseja „Potpis“ upravo govori o toj postignutoj zrelosti: „Svakim svojim gestom pišemo stranice života. Svakim svojim gestom ostavljamo svoj lični potpis na sve ono što radimo, izgovaramo, na sve što pomislimo i čega se dotaknemo...Znate, riječ može biti nekad uzrok bezbroj neprospavanih noći...Ja ću danas oprostiti svima koji su me povrijedili. Neću ih osuđivati. Nisam hodala u njihovim cipelama. Ne znam što sanjaju. Čega se boje? Ja ću veličati život, trud, rad, osmijeh i lijepu riječ. Svako stavlja svoj potpis onako kako smatra da treba. Ja ću svoj ostaviti ovako.“

Učenica je prisustvovala i prijemu koji je u okviru programa proslavljanja Dana opštine Kotor priređen u sali palate Bizanti, za učenike koji su u prethodnoj godini imali zapažene rezultate.

Prisutne učenice Gimnazije, Kristina Kamenarović i Anja Đukanović su izrazile zahvalnost Opštini Kotor, koja aktivno prati rad naše škole. Istakle su da su uspjesi učenika istovremeno i uspjesi grada.

Predsjednik Vladimir Jokić se zahvalio prisutnima ukazujući na značaj obrazovanja za zajednicu. Obrazovanje je temelj budućnosti, kako lične, tako i društvene.

“Naša škola je svjesna svoje odgovornosti kada je rad sa mladim ljudima u pitanju, zato se ponosimo svim njihovim uspjesima i dijelimo ih sa sugrađanima”, poručuju iz Gimnazije Kotor.

Podijeli na: