Društvo

26.05.2020
424

KOVAČIĆ: U TOKU PRIPREMNI RADOVI NA UREĐENJU PARKINGA KOD STARE AUTOBOKE, KOŠENJE, SANIRANJE JAVNE RASVJETE

 

Tokom trajanja pandemije koronavirusa mještani Škaljara u potpunosti su poštovali mjere i propise Nacionalnog koordinacionog tijela, kažu u Mjesnoj zajednici.

Predsjednik Savjeta Eduard Kovačić za Radio Kotor kaže da su građani pokazali odgovornost prema sebi i prema drugima i da im na tome treba čestitati.

Mjesna zajednica je, kako navodi, realizovala uobičajene aktivnosti i pored pandemije.

„ Rad kancelarije je bio skraćen za vrijeme pandemije pa se radilo od 7 do 11 sati, ali već nekoliko dana smo produžili radno vrijeme odnosno – vratili smo se na uobičajeno.  Svi mještani mogu i dalje da dođu u našu kancelariju, da zatraže pomoć, savjet, podnesu neki zahtjev i slično. Imamo i salu Doma kulture koju izdajemo. Zakupci je u protekla dva mjeseca nisu koristili, ali su prije nekoliko dana i oni počeli sa korišćenjem ovog prostora. Mjere Nacionalnog koordinacionog tijela su počele da značajno da popuštaju i sve se polako vraća u normalu.

Svakog radnog dana osim sekretarke MZ tu je i predstavnik penzionera koji zainteresovanima stoji na raspolaganju. Penzioneri dolaze sa svojim zahtjevima i potrebama - od učlanjenja u njihovo udruženje do dijeljenja periodične pomoći najugroženijima. Ovih dana je, svakako, aktuelna besplatna podjela maski za penzionere“ – kaže Kovačić.

Podsjeća da su u saradnji sa Crvenim krstom i volonterima Kotorskog srca najugroženijim mještanima podijeljeni paketi pomoći. „ Od nas su tražili spiskove najugroženijih. Prije svega smo mislili na one koji su usred pandemije dovedeni u stanje socijalne potrebe ili je njihov životni standard oslabljen usljed gubitka posla ili smanjenja plate. Ovom prilikom bih se zahvalio volonterima Kotorskog srca za sve što su uradili za građane naše opštine kojima je pomoć bila potrebna. Došli su do svakoga, pomogli su svima kome je trebalo i koliko su mogli i time pokazali da osim srca imaju i kotorsku dušu“ – poručuje Kovačić.

Govoreći o aktuelnim radovima na području Mjesne zajednice Škaljari, Kovačić navodi da su u toku pripremni radovi na uređenju parkinga kod nekadašnje garaže „Autoboke“, ali i da očekuje da će radovi na zatvorenom bazenu „Nikša Bućin“ uskoro biti završeni.

„ Generalno, što se tiče planiranih radova - u januaru su počeli da se realizuju po Planu Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i u kontinuitetu se nastavljaju do danas. Na potezu gdje je nekada bila „Autoboka“ u toku su radovi na tamponiranju, tu je planiran parking, tako da je na tom prostoru zabranjen pristup vozilima. Ranije su građani taj prostor koristili za parkiranje ali sada je tu jedan bager koji je prepriječio put da se ne bi ometali radovi na uređenju tog prostora za parkiralište. Kada je riječ o zatvorenom bazenu, u toku su sanacija bazena i postavljanje stakla. Kao što su mediji objavili južna strana je zastakljena. Taj bazen mora uskoro biti stavljen u funkciju u korist i na zadovoljstvo svih naših građana , a ne samo onih koji se bave plivačkim sportovima“ – kaže Kovačić.

Navodi da je nedavno saniran i jedan trotoar u blizini kapele te da je napravljen i trotoar između naselja Rakite i Doma kulture.

Rasvjeta uz stari škaljarski put je sanirana. U naselju Rakite, kod ulaza na gradski stadion,  postavljena je teretana na otvorenom. Oko košarkaškog terena, takođe u naselju Rakite, zamijenjena je je stara, dotrajala ograda. „ Za sada je na tom terenu asfaltna podloga koja je dotrajala. Kada pada kiša tu se voda zadržava tako da razmišljamo da u narednom periodu promijenimo podlogu. U Rakitama imamo i dva nekadašnja atomska skloništa koja su zapuštena pa je Komunalno preduzeće stavilo zaštitnu mrežu na ulaz u ta skloništa. Nažalost neki nesavjesni građani su tu ranije odlagali smeće. Ispred Doma kulture je postavljen ,,kavez“ za odlaganje kartonske ambalaže. Takođe je Komunalno preduzeće na krivine starog puta kroz Škaljare postavilo kontejnere. Na Trojici je postavljena zaštitna ograda kako bi se spriječilo odlaganje smeća pored puta. Takođe, prije dva mjeseca u tom naselju je asfaltiran dio puta koji ide od izvora do Veljeg brda. Ostala je neasfaltirana dionica od oko 800 metara i za sada nemam informaciju kada će radovi na toj dionici puta biti potpuno završeni ali svakako je za očekivati da će to biti uskoro“ – kaže Kovačić.

Radnici Komunalnog preduzeća ovih dana intenzivno rade na košenju i održavanju zelenih površina.

„ Sada je aktuelno održavanje zelenih površina. Proljeće je, u toku je košenje, radnici Komunalnog su juče ponovo počeli sa košenjem trave u naselju Rakite, što je drugi put da se kosi u tom naselju u veoma kratkom periodu. Pokošena je trava i uklonjeno žbunje. Očekujemo da prostor oko potoka Zvjerinjak bude okošen, naročito u gornjem dijelu gdje se potok od bujnog rastinja praktično i ne vidi. U planu su još neki radovi na uređenju prostora, kultivisanje jednog uskog zemljanog pojasa dužine oko 150 metara, pored gradskog groblja uz potok Zvijerinjak. Takođe, mislimo da treba srediti i dvorište Doma kulture, pa smo tražili da se i taj prostor kultiviše i da se postave klupe. Građani često zovu i prijavljuju da na pojedinim lokacijama ne radi rasvjeta ili da radi povremeno tako da smo zahtjeve građana proslijedili Direkciji, recimo jedan dio Zvjerinjaka nije osvijetljen, Trojica i tako dalje. Imamo i jednu hitnu intervenciju u Novom naselju. Na samom kraju naselja asfalt je potpuno propao, a u jednom dijelu je velika rupa i izbočina. To je prijavljeno Direkciji i izašla je njihova ekipa na lice mjesta. Dobili smo obećanje da će uskoro ovaj dio puta biti saniran. Takođe, u Novom naselju nemamo autobusko stajalište. Imamo i puno zahtjeva građana u kojima se ističe da u tom naselju nedostaje dječje igralište. Bio je u planu trotoar od bivše zgrade Putarskog do Eko benzinske pumpe, ali za sada su samo neki razgovori na tu temu u toku“ – priča Kovačić.

On podsjeća da je za ovu godinu planirana i kompletna rekonstrukcija Njegoševe ulice - od kružnog toka do zgrade Policije na Peluzici. Problem saobraćaja je, ističe, naročito u ljetnjim mjesecima aktuelan i na području Škaljara.

„ Zato je Savjet MZ Opštinskoj komisiji za rješavanje saobraćajne problematike dostavio predlog mjera koje bi pomogle da se problem ublaži. Predložili smo postavljanje usporivača brzine na više lokacija, saobraćajnih ogledala, horizontalne i vertikalne signalizacije te promjene u regulisanju smjera saobraćaja“ – kaže Kovačić.

Mjesna zajednica se, navodi, obratila i Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, kako bi uredili dio obale.

„ Morskom dobru smo se obratili kako bi bila uređena jedna plaža.Naša mjesna zajednica ima više stotina metara obale, a nema ni jednu plažu. Mislili smo da je lokacija iza poslovnih prostora, preko puta Bolnice, nekada poznata kao Škaljarski banj odlična za tu namjenu. Nadamo se da ćemo naići na njihovo razumijevanje i dobiti pozitivan odgovor kada bi se taj prostor pretvorio u makar privremenu plažu dok se prostor ne privede namjeni jer znamo da je na toj lokaciji planirana izgradnja nautičko-turističkog centra“ – zaključio je Kovačič.

Na području Mjesne zajednice Škaljari je oko 3. 900 stanovnika.

Podijeli na: