Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

16.03.2023
478

KONFERENCIJA LGBTI POLICY GUIDELINES U KOTORU – JEDNAKA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE BEZ RAZLIKE ZA KVALITET ŽIVOTA SVIH GRAĐANA

Finalna konferencija u okviru evropskog projekta „LGBTI policy guidlines“ od strane Evropske komisije održava se danas i sjutra u Kotoru.

Dobrodošlicu prisutnima poželio je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić. Kako je podsjetio, Opština Kotor je članica Mreže gradova duginih boja (Rainbow Cities Network) od 2020. godine.
„Velika nam je čast što smo dio Mreže gradova duginih boja. Nadamo se da će u budućnosti biti još više ovakvih inicijativa. Kotor je jedan od najstarijih gradova u ovoj regiji. Više od 75 odsto kulturne baštine Crne Gore nalazi se u Kotoru. Imajući sve to u vidu, prirodna je stvar da Kotor postane prvi grad iz Crne Gore koji je član ove mreže. Nadam se da će Kotor biti dobar domaćin za sve. Naša politika sada i u budućnosti biće zasnovana na daljem razvijanju LGBT zajednice” – poručuje Jokić.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka ističe da Vlada Crne Gore radi na povećanju vrijednosti i zaštite LGBTI osoba.
“Resorno ministarstvo ljudskih i manjinskih prava  aktivno sprovodi aktivnosti u cilju unaprijeđenja zakonodavnog okvira koji podržava prava LGBTI osoba. Niz istraživanja, počevši od 2013. godine, pokazala su da je LGBTI polulacija u Crnoj Gori zatvorena, nedostupna i izložena diskriminaciji. To je bio razlog da se otpočne sa promocijom prava LGBTI osoba, inicijativama koje treba da omoguće jednakost” – navodi Đeka.

Kako ističe, Crna Gora je prva zemlja koja je tokom procesa pregovora uključivanja u EU usvojila Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Zakon smo usvojili 2020. godine, a njegova primjena počela je godinu dana kasnije. Ovaj zakon prepoznat je u mnogim evropskim zemljama. Do danas u Crnoj Gori sklopljeno je preko 20 istopolnih brakova.
Započeli smo i proces izrade nacionalnog zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta po osnovu samoodređenja. Ovaj zakon će transrodnim osobama omogućiti promjene oznaka pola, matičnih brojeva i ličnih dokumenata bez obaveze medicinske intervencije i zaokružiti pravni okvir zaštite prava LGBI osoba.
Crna Gora započinje izradu trećeg dokumenta u oblasti unaprijeđenja kvaliteta života LGBTI osoba koji je izraz prioriteta naše politike i posvećenosti unaprijeđenju zaštite prava i sloboda LGBTI osoba” – kaže Đeka.

Posebno je istakao saradnju sa NVO sektorom koji, ističe, doprinosi zaštiti prava LGBTI osoba.

“Aktivisti i aktivistkinje iz civilnog sektora koji se zalažu za unaprijeđenje kvaliteta života LGBTI zajednice u Crnoj Gori naši su strateški, iskreni i nezaobilazni partneri.
Kako danas izgleda slika Crne Gore kada je riječ o poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda LGBTI osoba. Deseta povorka ponosa u oktobru 2022. godine dobar je pokazatelj naše lokacije u oblasti unaprijeđenja položaja LGBTI zajednice u Crnoj Gori, odnosno napretka društva u smislu tolerancije i poštovanja različitosti” – podsjeća Đeka.
U prethodnom periodu, navodi, poseban fokus je stavljen na promociju nacionalne LGBTI politike na lokalnom nivou.

“Namjera nam je da ojačamo kapacitete lokalnih institucija kako bi sproveli politike i obezbijedili zaštitu LGBTI osoba od diskriminacije i nasilja.
Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je potpisalo memorandume o saradnji i razumijevanju o mjerama u borbi protiv diskriminacije po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta i promocije tolerancije prema LGBTI osobama sa 21 crnogorskom opštinom do sada.
Predstavili smo nacionalnu LGBTI politiku predstavnicima lokalnih samouprava u oblasti zaštite od diskriminacije i jačanje njihovih sposobnosti da na efektivan način implementiraju mjere o unaprijeđenju i poštovanju ljudskih prava LGBTI osoba. Godine 2020. formirana je i Fokal point mreža lokalnih samouprava.
Jačanjem dijaloga sa predstavnicia lokalnih samouprava približavamo realnost u kojoj žive LGBTI osobe.
Opština Kotor je svakako najsvjetlija tačka budući da je prva crnogorska opština koja je postala članica organizacije Rainbow Cities Network” – ističe Đeka.

Kako navodi, Kotor predstavlja pozitivan primjer u kontekstu unaprijeđenja kapaciteta lokalnih samouprava u kreiranju Lokalnog akcionog plana.
“Dalji korak u cilju promocije i zaštite LGBTI osoba, promocije jednakosti i osnaživanje socijalne inkluzije je i činjenica da je Podgorica 2022. godine postala članica ove mreže.
Moja poruka svim lokalnim samouprava je da  u Vladi Crne Gore imaju snažnog i pouzdanog partnera za dalji razvoj programa i unaprijeđenja dijaloga i u ovoj oblasti.
Uslov za svaku saradnju koja može unaprijediti kvalitet života naših građana i građanki jeste da se poštuju jednaka ljudska prava i slobode bez razlike” – zaključuje Đeka.

Tekst: Irena Mačić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: