Društvo

27.01.2020
190

KNEŽEVIĆ: RAVNOTEŽOM MIKROORGANIZAMA U CRIJEVIMA DO JAKOG IMUNITETA

Klub zdravlja Boka održao je protekle subote  u hotelu “Vardar”  predavanje  "Mikrobiom-top tema medicine u 21. vijeku"

Predavač je bila diplomirana biološkinja Mirjana Knežević koja je za Radio Kotor pojasnila šta je to mikrobiom i zašto zavrjeđuje toliku pažnju savremene medicine .

Knežević je istakla da je mikrobiom skup svih mikroorganizama koji žive u organizmu, riječ je o bakterijama kao najbrojnijim, zatim virusima i gljivicama. Ono što je zanimljivo i korisno znati jeste to to da mikroorganizmi utiču na naše zdravlje i da bez njih naš život ne bi bio moguć.

,,Najbrojniji je mikrobiom naših crijeva, dokle god su mikroorganizmi u ravnoteži u našim crijevima mi smo zdravi, kada dođe do poremećaja te ravnoteže, nastaju problemi. Tačno 2007. jedan projekat pod nazivom Ljudski mikrobiom dao nam je podatke o tome da 90% mikroorganizama u našem mirobiomu imaju zaštitnu ulogu, a samo 10% su patogene. Dok geni bakterija koji žive u našem organizmu imaju mnogo veći uticaj nego naši sopstveni geni. Praktično našim zdravljem rukovode geni bakterija kojih ima više nego što je naših ćelija, a imaju i dominantniju ulogu od naših gena“, naglasila je Knežević.

Ona je dalje kazala da je poznato da se 80% ćelija imunog sistema nalazi u našim crijevima. S toga možemo reći da imunitet u velikoj mjeri zavisi od naših crijeva, odnosno da bakterije utiču na imune ćelije što je veoma važno kada je u pitanju odbrana organizma od bolesti.

,,Mikroorganizi crijeva utiču i na naše raspoloženje. Istraživanje koje je rađeno na miševima koji su rasli u sterilnim uslovima pokazalo je da je duplo povećana količina hormona stresa nego kod onih koji su živjeli u okruženju gdje je bilo mikroorganizama“, dodaje Knežević.

Ona dalje pojašnjava da mikrobiom crijeva prvenstveno zavisi od načina naše ishrane.

,,Ovaj mikrobiom u velikom procentu čine dobre bakterije, a u malom procentu loše koje mogu dovesti do crijevnih oboljenja, raznih upala, sepse i u krajnjem slučaju do smrti. Bitno je njegovati i unositi što više dobrih bakterija kako loše ne bi počele da bujaju. Prvo i najvažnije je upotreba probiotika, odnosno acedofilnih bakterija koje osim u tabletama u naš organizam možemo unijeti probiotskim jogurtom, kefirom, kiselim kupusom i sličnom hranom koja sadrže bakterije mliječne kiseline što su dobre bakterije koje podižu imunitet i pozitivno djeluju na mikrobiom“ - zaključila je Knežević.

Podijeli na: