Društvo

25.01.2023
281

KNEŽEVIĆ: OVE GODINE MANIFESTACIJA KOTORSKA PAŠTA PROSLAVLJA SVOJ JUBILEJ – 10 GODINA POSTOJANJA

Manifestacija „Kotorska pašta“ koju organizuje Mjesna zajednica Stari grad ove godine proslavlja svoj jubilej – deset godina postojanja. Kako je za Radio Kotor podsjetila predsjednica Savjeta Dragana Knežević, organizatori su postigli svoj cilj – da sačuvaju kotorsku paštu (krempitu) od zaborava. Danas se, ističe, može pronaći na trpezama restorana, hotela, u prodavnicama, dok to nije bio slučaj ranije.

„Možemo samo da budemo zadovoljni. Prije 10 godina kotorsku paštu niko nije pominjao. Bile su dvije ili tri domaćice koje su je proizvodile i nudile, sada je ima svuda.
Kotorska pašta popularna je i u Beogradu, Novom Sadu, priča se o njoj i konzumira se u regionu. Postigli smo ono što nam je bio cilj – da ne padne u potpuni zaborav. Ima je u prodavnicama, u restoranima, u pojedinim kafićima“ – kaže Knežević.

Tokom devet godina manifestacije, podsjeća, održane su brojne radionice kako bi se znanje o kotorskoj pašti, te originalan recept za ovu krempitu širio dalje.

„Urađeno je više uspješnih radionica. Odazvao se hotel Monte Cristo gdje smo održali izuzetnu radionicu. Prošle godine u okviru CIM festivala na pjaci kod Blažene Ozane održali smo radionicu na kojoj je prisustvovalo tridesetak polaznika, a vodile su je Melita Krivokapić i Violeta Milošević. Takođe, radionice smo vodili i na poziv Šoping centra Kamelija, gdje imamo izuzetno dobre saradnike“ – ističe Knežević.

Program za jubilej manifestacije „Kotorska pašta“, kaže, još uvijek nije u potpunosti osmišljen. U planu je, objašnjava, koncept koji će se zasnivati na svemu prethodno urađenom.

Ova manifestacija je, navodi Knežević, uvrstila kotorsku krempitu u gastro ponudu kako našeg grada, tako i države, a i širom regiona. 

 

Tekst: Irena Mačić

Podijeli na: