Društvo

14.02.2020
3798

KLJAJIĆ: OPREZ IZNAD SVEGA

“Bez obzira da li ste vozač, suvozač, putnik ili pješak, u saobraćaju budite veoma oprezni”, poručio je pomoćnik komandira Stanice policije Kotor za bezbjednost saobraćaja Rajko Kljajić.

Od srijede je počela primjena Zakona o Izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, a tim povodom Kljajić je bio gost jutarnjeg programa Radio Kotora. 

“Izmjene Zakona o bezbjednosti u saobraćaju trebalo bi da doprinesu smanjenju broja nezgoda, poginulih i povrijeđenih, a za najteže prekršaje predviđene su kazne zatvora od 15 do 60 dana. Popunjene su pravne praznine koje su predstavljale problem kada je u pitanju primjena propisa na terenu i povećanja iznosa novčanih kazni. Na osnovu dosadašnjih analiza Uprave policije konstatovano je da je postojao veliki broj povratnika u prekršajima, jer važeće kazne nijesu mogle uticati dovoljno da se ubuduće ti prekršaji ne bi činili”, ističe Kljajić.

Novinama predviđenim izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja predviđene su uslovi kada će policijski službenici lišiti slobode vozača, određivanje kazne zatvora za počinioce težih prekršaja i krivičnih dijela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, mjera privremenog ograničavanja prava upravljanja vozilom, mjere oduzimanja vozačke dozvole učesnika u saobraćaju kao i upisivanje kaznenih bodova za počinjene prekršaje iz ove oblasti.

,,Novim zakonom su uvećane novčane kazne za pojedine prekršaje. Tako, pojedini prekršaji iz čl.318 za koje je ranije bila predviđena novčana kazna u iznosu od 150-1000 EUR, sada je u iznosu od 300-1000 EUR, ili kazna zatvora koju određuje nadležni Sud za prekrpaje. U prekršaje iz ovog člana spadaju nekorišćenje zimske opreme, prekoračenje brzine 60-70 km/h u naselju ili 80-90 km/h van naselja, upravljanje vozilom pod uticajem alkohola u koncentraciji od 1-2g/kg”, naglasio je Kljajić.

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja povećane su i novčane kazne čl.320 za koje je sada predviđena novčana kazna u iznosu od 120-400 EUR u koje spadaju: preticanje kolone vozila, preticanje u raskrsnici, posjedovanje više od 1 VD,  upotreba vozila kom je istekla važnost saobraćajne dozvole isl.

,,Povećane su i novčane kazne za počinjene prekršaje iz čl. 324 među kojima je i prekršaj kojeg vozači najčešće počine prilikom vožnje – nekorišćenje sigurnosnog pojasa. Od sada je za ovaj prekršaj predviđena novčana kazna u iznosu od 50-90 EUR, a osim ovog prekršaja ista novčana kazna predviđena je i za vožnju djece do pet godina van sjedišta, nepropisna upotreba svjetala za maglu, prelazak kolovoza pješaka van pješačkog prelaza”, kazao je dalje Kljajić u razgovoru za Radio Kotor.

Za najteže saobraćajne prekršaje, Zakonom je predviđena isključivo zatvorska kazna .

„Član 317 predviđeno je da će se kaznom zatvora od 15 do 60 dana kazniti za prekršaj: vozač, mladi vozač ili vozač početnik koji se vozilom na putu u naselju kreće brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine, koji se vozilom na putu van naselja kreće brzinom koja je za 90 km/h i više veća od dozvoljene brzine. Takođe vozač koji ne zaustavi vozilo na propisani znak (jasno izdat znak “STOP”) ili naredbu ovlašćenog policijskog službenika,mladi vozač i vozač početnik koji upravlja vozilom u saobraćaju na putu koji je pod dejstvom opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili je pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2 g/kg ili većoj. Zatim  vozač, odnosno instruktor vožnje koji upravlja motornim vozilom za vrijeme trajanja mjere privremenog ograničavanja prava na upravljanje motornim vozilom ili za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, vozač, mladi vozač, vozač početnik, instruktor vožnje, koji odbije da se podvrgne ispitivanju pomoću odgovarajućih sredstava i aparata (alkometar, droga test i dr.) radi provjere prisustva alkohola u organizmu ili postojanja znakova alkoholne poremećenosti ili dejstva opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci” dodao je Kljajić.

On je dalje pojasnio da kaznu zatvora određuje nadležni Sud za prekršaje prilikom odlučivanja u prekršajnom postupku. Novina je i da se više neće oduzimati vozačka dozvola na licu mjesta, za bilo koji počinjeni prekršaj. Ubuduće će biti izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i mjere pri sticanju prava za upravljenje vozilom, sprovođene bez fizičkog oduzimanja dozvole.

,,Zaštitne mjere upravljanja motornim vozilom biće upisane u evedencije vozača, tako da će policijski službenici kontrolom učesnika u saobraćaju, biti obavezeni da provjeravaju kroz evedinciju da li vozači upravljaju vozilom dok im je izrečena zaštitna mjera, odnosno mjera privremenog ograničenja prava upravljanja motornim vozilom. Mjera privremenog ograničavanja prava upravljanja vozilom izriče se na osnovu sakupljenih kaznenih bodova. Nakon sakupljenih određenih brojeva bodova službenici policije će donijeti rješenje o izricanju te mjere koja je se realizuje upisom u evedinciju vozače”, pojasnio je Kljajić.

Vozačima se upisuju po jedan ili dva kaznena boda u zavisnosti od toga koji su prekršaj počinili. Dva kaznena boda se upisuju za sledeće prekršaje:ne postupi po znaku ili naredbi policijskog službenika ,upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje tehnički neispravnim vozilom, preticanje u raskrsnici, napuštanje lica mjesta saobraćajne nezgode, istekla važnost saobraćajne dozvole.

Jedan kazneni bod upisuje se za sledeće prekršaje: upotreba mobilnog telefona tokom vožnje, dijete mlađe od 12 god. koje se nalazi na prednjem sjedištu prevoz više lica nego što je dozvoljeno, preticanje na neisprekidanoj liniji.

,,Članom 205 predviđeno je da vozaču, odnosno instruktoru vožnje koji je u periodu od dvije godine, zbog učinjenih prekršaja propisanih ovim zakonom, prikupio 12 kaznenih bodova, izreći će se mjera privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom u trajanju od 90 dana. Dok je članom 206 predviđeno je da vozaču koji je prikupio 12 kaznenih bodova u periodu od 2 godine (kada je nastupila mjera privremenog ograničenja do 90 dana) koji nakon toga u naredne dvije godine prikupi 10 kaznenih bodova, izriče se mjera privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci”, dodao je.

Takođe, članom 206 predviđeno je da vozaču koji je prikupio devet kaznenih bodova i time mu je izrečena  mjera privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci, koji nakon toga u naredne dvije godine prikupi devet kaznenih bodova izriče se mjera privremenog ograničenja prava na upravljanje motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Izmjenama  su takođe precizirani uslovi za ustanove koje vrše obuku vozača i sve auto-škole su dužne da podnesu novi zahtjev Ministarstvu prosvjete za izdavanje nove licence za rad, a rok je devet mjeseci. Njima je takođe propisano da se donese novi pravilnik o načinu polaganja vozačkog ispita odnosno uslova koje moraju da ispunjavaju vozila.

Na pitanje Radio Kotora koji su to najčešći prekršaji koji su u proteklom periodi izvršili učesnici u saobraćaju na teritoriji Opštine Kotor pomoćnik komandira Stanice policije Kotor za bezbjednost saobraćaja Rajko Kljajić ističe da su to nekorišćenje sigurnosnog pojasa, upravljanje motornim vozilom lica koje ne posjeduje važeću vozačku dozvolu i upotreba mobilnog telefona prilikom vožnje.Tu su takođe prekršaji koji se odnose na upravljanje vozilom pod dejstvom allkohola, nekorišćenje svjetlosne signalizacije prilikom vožnje, prekoračenje brzine, preticanje na neisprekidanoj liniji.

,,Na kraju želim da skrenem pažnju svim učesnicima u saobraćaju, bez obzira da li su oni vozači, suvozači, putnici, pješaci – potrebno je da svi budu jako oprezni. Sopstvena bezbjednost, bezbjednost najbližih, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju, je nešto što kako vozači, tako i svi drugi učesnici u svakom trenutku moraju imati na umu. Vozači treba da poštuju saobraćajne znakove. Vožnju treba da prilagode uslovima na putu, kao i vremenskim uslovima. Potrebno je držati odstojanje između vozila, smanjiti brzinu u dijelovima grada u kojima put vodi pored škola, vrtića ili ustanova u čijoj blizini se očekuje povećan broj, kako pješaka, tako i drugih vozila. Na putovanje krenite na vrijeme, budite tolerantni i imajte strpljena”, zaključio je Kljajić.

Podijeli na: