Društvo

10.04.2020
961

KAP. PERANOVIĆ: SLIKA KOJU JE SREĆOM MALO KOJI POMORAC VIDIO, POSADA DOBRO, U ANTVERPENU ZA 14 DANA

Veliki kontejnerski brod, sa zapovjednikom Nikolom Peranovićem iz Kotora i 20-članom posadom, u kojoj je i osam državljana Crne Gore, nakon havarije na kormilu, od noći između utorka i srijede se nalazi u teglju ka Antverpenu u Belgiji.

Po riječima kap. Peranovića trenutna situacija na brodu u vlasništvu jednog od tri najveća svjetska brodara (ime broda i kompanije poznati redakciji) je povoljna. 

I pored prezauzetosti proslijedio nam je tekst i fotografiju napisavši da je na sreću malo koji pomorac bio u prilici da tako nešto gleda. 

“U luku Antwerpen bi trebali stići za oko dvije sedmice i iskrcati sav teret. Posada je dobro, zdravo i radno, kao  što i treba biti, a i kormilo je još sa nama. Pijaće vode imamo dovoljno. Malo smo “klimavi” sa raznovrsnošću hrane, ali ništa strašno. Na vrijeme se razmišljalo o tome. Remorker na putu ka nama je svratio na Azorska ostrva i kupio ono što nam treba. Na žalost još nam nisu uspjeli dostaviti, jer zapovjednik  tegljača smatra da trenutni vremenski uslovi nisu povoljni za izvršenje te operacije, ali se nadamo u nedjelju da će se I to zavrsiti”, kazao je za Radio Kotor  kapetan duge plovidbe Nikola Peranović. 

Napreduje se srednjom brzinom od oko 5.5 čvorova ( oko 10 km/h). 

“Tako da preostalih 1.650milja (oko 3.000km) neće proći tako brzo. Očekujemo dobro vrijeme u narednih nekoliko dana, a poslije ćemo vidjeti šta nas čeka. Želio bih napomenuti da tokom ovog perioda niko nije izlagan ni najmanjoj opasnosti prilikom rada. Osim lične svijesti o situaciji smo dobili i jasne instrukcije od našeg šefa tehničke službe koja glasi: "Mi možemo napraviti novi brod i kormilo, ali ne i čovjeka. Hvala što ne izlažete opasnosti posadu". Za kraj da se još jednom zahvalim svima koji misle na nas i pružaju nam podršku. Ovo je sastavni dio našeg posla. Doduše, vrlo je rijetka, ali moguća situacija i mi se sa njom borimo na najbolji mogući način i kako znamo”, kazao je kap. Peranović, uputivši sa sjevernog  Atlantika i čestitke  vjernicima katoličke vjeroispovjesti povodom predstojećeg Uskrsa. 

Zahvalio se i Radio Kotoru na interesovanju o stanju i uslovima života pomoraca na brodu.   

“U ime posade i moje lično zahvaljujem se svima onima koji su nam dali podršku, kako lično tako i putem mreža, iako je bilo i onih koji su iz udobnosti svoga doma upućivali kritike i uputstva kako se treba riješiti problem nastao na našem brodu, kako je to lako i prosto. Posada im to nije uzela za zlo. Ko plovi, ko zna što je sjeverni Atlantik, zna što je biti bez mogućnosti upravljanja, taj nas je razumio. Osim ljudstva na brodu bio je uključen i kompletan tim sa kopna, rađene  procjene rizika i slično.  Plutati sedam dana ispred neke luke nije baš prijatno, kada je riješenje tu, a ne svakodnevno upoređivati vremenske karte i prognoze sa pozicijom spasilačkog remorkera i moliti se da vas nevremena zaobiđu, a remorker bude brz na putu ka vama”, zaključio je Peranović. 

Kako su prenijele Vijesti, početkom mjeseca brod je bio u plovidbi od Friporta (Bahami) za Le Avr (Francuska) i doživio havariju u oluji na sjevernom Atlantiku, u sjevernim geografskim širimama na samoj granici područja gdje u ovo doba godine nerijetko ima i ledenih santi, na oko 200 milja istočno od Njufaundlenda.

 Tom prilikom list kormila se smakao iz ležišta i ostao da visi pa je posada ostala bez mogućnosti da upravlja brodom.

Podijeli na: