Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

23.09.2022
509

KAP. PERANOVIĆ: PANDEMIJA I DALJE PRIJETNJA I OTEŽAVAJUĆA OKOLNOST ZA POMORCE

Član UO Unije pomoraca Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, kap. Nikola Peranović, kazao je za Radio Kotor da pandemija Covid-19 i dalje predstavlja otežavajuću okolnost za pomorce i bavljenje pomorskom profesijom uopšte. 

“Iako se širom Evrope i recimo Sjeverne Amerike živi i radi kao da je pandemija Covid-19 prošlost, to nije slučaj sa nekim drugim djelovima svijeta. 

Najrigoroznije je, koliko sam ja upoznat, na Dalekom istoku, tj. u Kini gdje posadi broda ne dozvoljavaju ni da napusti nadgrađe bez specijalnog odobrenja prilikom poravka broda u luci. 

To nam predstavlja problem zbog kontrole tereta, ukrcaja, iskrcaja, lancane... 

Ja sam se iskrcao početkom avgusta i tada su na snazi bile takve mjere. 

Najviše je na posadu uticala stavka da su smjene bile ograničene, da ne kažem zabranjene čak i 15 dana prije dolaska broda u Kinu. 

Čak se gledala i stavka u pasošu da li je pomorac izlazio na obalu u pređašnjim „portima“ i to bi uticalo na njegovu slobodu kretanja i to ne samo na njegovu nego čak i ostalih članova posade. 

Bio sam na liniji Južna Amerika – Daleki istok gdje su mjere u Brazilu, Urugvaju ili Argentini krajem jula bile slične onima u Kini , ali sam čuo da su tamo postali fleksibilniji i da se negdje čak može i izaći. 

Putovanje do broda je već druga priča. 

Osim sada već standardnih „pi-si-ar“ testova, samo sporadično se još traži karantin u nekim zemljama, tako da mogu reći da se situacija još nije stabilizovala. 

Zavisi od države do države, regije do regije, jer se u većini slučajeva države ugledaju na svoje komšije i vode se nekom politikom većine. 

Pomorcima svakako nije lako, ni prilikom putovanja, ni izlazaka sa broda, ako su uopšte i u mogućnosti da izađu. 

Čak je i doći u situaciju kupiti osnovne namirnice, higijenske proizvode ili neke potrepštine, pravi poduhvat. 

Nadam se da će Covid brzo postati prošlost i da ga neće zamijeniti neka nova „situacija“, a svim pomorcima želim mirno more i da se zdravo kući vrate”, poručio je Peranović u emisiji “Život je more, koju možete slušati sjutra od 11 sati.

Emisija, u kojoj su pored Peranovića, gosti i kap. Borislav Lučić i upravitelj stroja Denis Vukašinović, realizuje se u okviru projekta “Pandemijska realnost između znanja i pretpostavki”, finasiranog od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Gosti će govoriti o uticaju pandemije COVID-19 na život i rad pomoraca i uopšte na pomorsku industriju. 

Repriza emisije, koju je pripremio Predrag Nikolić, je u četvrtak od 19 i 30.

Podijeli na: