Društvo

14.04.2020
984

KAŠĆELAN: ONLINE NASTAVA GIMNAZIJE NA PLATFORMI DISCORD

Prema riječima profesorke engleskog jezika i jedne od moderatorki elektronske platforme koju u školi koriste Ane Kašćelan, kolektiv Gimnazije Kotor se spremno prihvatio obaveza i organizovao kako bi na najbolji način omogućio svim učenicima da prate nastavu na daljinu pod sloganom #UCIDOMA, a putem interaktivne platforme. 

“Nakon dopisa Ministarsta prosvjete i nauke, kolektiv Gimnazije se konsultovao u viber grupi i na predlog profesora informatike Nenada Meštrovića napravio izbor online platforme za rad.U toku subote i nedjelje 14. i 15. marta, kolektiv škole je pristupio platfomi i preko audio kanala obavio obuku svih zaposlenih” – kaže Kašćelan. Odjeljenske starješine su, kako navodi, preko viber grupa obavijestile djecu i njihov pristup platformi je omogućen u toku ponedjeljka 16. marta. “ Svi učenici i zaposleni su pristupili platformi, koja ima višestruke oblike komunikacije, od postavljanja materijala, preko komunikacije na kanalima po odjeljenjima (čija komunikacija nije vidljiva ostalim učenicima), do audio kanala, kanala koji su prostor za zaposlene, za komunikaciju sa djecom i kanala koji predstavljaju audio učionice” – kaže Kašćelan.

Gimnazija Kotor, kako navodi,  koristi platformu Discord.“ Koristimo je kao podršku kontinuiranom učenju u toku prekida nastave izazvane korona pandemijom, sa spremnošću da je koristimo i nakon pristupanja redovnoj nastavi. Platforma je u stanju da podrži veliki broj korisnika i pruži veliki broj mogućnosti kako nastavnicima, tako i učenicima. Učenici svakodnevno mogu pristupiti nastavnim materijalima u tekstualnoj, audio i video formi, da ostvare svakodnevnu dvosmjernu komunikaciju sa nastavnicima i drugim učenicima. Takođe, učenici putem audio kanala mogu slušati uživo predavanja od strane svojih profesora, ali mogu i da putem opcije video – streaminga prate dijeljeni video sadržaj dok slušaju predavanje uživo, i na taj način mogu ostvariti izvanredan nivo ineraktivnog edukativnog procesa” – kaže Kašćelan. Platforma Discord je, ističe,  potpuno zatvorenog tipa i pristup serveru škole imaju samo učenici, nastavnici i uprava škole, pa su na taj način apsolutno izolovani od bilo kakvog uticaja sa strane. “ Platformi se može pristupiti preko računara, tableta i telefona, što je čini najsavremenijom interaktivnom aplikacijom.Kolektiv Gimnazije Kotor je spreman da omogući svakodnevnu dvosmjernu komunikaciju na platformi koja je bezbjedna za nastavni kadar i za učenike” – navodi Kašćelan.Moderatori platforme su profesor Nenad Meštrović, profesorice Jelena Vukšić, Danijela Nikolić i Ana Kašćelan.Takođe, formirana je i tehnička podrška od strane učenika koju čine Andrija Daković 1-2, Luka Pejović 2-1, Vasilije Radonjić 1-1, Vujadin Čejović 2-e, Vuk Grgurević 2-2, Zoran Popović 1-2, Andrea Usanović 2-1, Dragan Pehar 4-2, Ivana Janković 2-e, Nikola Popović 4-3 I Maksim Pavićević 1-2.Iz Gimnazije Kotor poručuju da je zdravlje učenika na prvom mjestu i ističu da svakodnevnu podršku dobijaju i od Savjeta roditelja, koji je do sada uputio samo pohvale na račun rada nastavnika.

Podijeli na: