Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Društvo

24.01.2023
532

JU CENTAR ZA SOCIJALNI RAD KOTOR DO DANAS PRIMIO 56 ZAHTJEVA ZA NAKNADU ZA NOVOROĐENČAD

Tekst i foto: Biljana Marković

Od 18. januara 2023. godine, kada je počelo podnošenje zahtjeva za isplatu razlike iznosa naknade za novorođenčad za prošlu godinu, JU Centar za socijalni rad Kotor primio je 56 zahtjeva, podaci su ove ustanove.

S obzirom na to da je u 2022. ostvareno 240 rješenja o dobijanju ove naknade, koja je lani iznosila 126 eura, odnosno 152 eura ukoliko je u pitanju korisnik materijalnog obezbjeđenja porodice,  još 184 roditelja/staratelja mogu da se jave do 17. aprila, do kada je krajnji rok podnošenja zahtjeva.
„Porodice koje su dobile 126 eura, primaju razliku do 900 eura, a one koje su dobile 152, primaju razliku do 1.000 eura.

Opština Kotor isplaćuje naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 450 eura, što se dobija nezavisno od ovog iznosa koji obezbijeđuje država“, pojašnjava za Radio Kotor direktor Vasilije Todorović.
Precizira da se uz zahtjev za dobijanje naknade za novorođenu bebu prilažu sljedeća dokumenta: fotokopije lične karte (oba roditelja), uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih za dijete.
Kada je u pitanju ostvarivanje razlike u odnosu na iznos nadoknade iz 2022. godine, zahtjev podnosi lično jedan od roditelja koji dostavlja na uvid lične karte oba roditelja djeteta, dok se ostali podaci povlače iz informacionog sistema.
„Isplata naknade je sredinom narednog mjeseca, dakle, ukoliko je zahtjev podnešen u januaru, isplata je sredinom februara.
Za svako novorođeno dijete, ubuduće rok za ponošenje zahtjeva je godinu dana, nakon čega se više ne može podnijeti“, rekao je Todorović.
Podsjetimo, Skupština Crne Gore je uoči Nove godine usvojila izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, pa će roditelji svih beba rođenih u Crnoj Gori ubuduće će dobijati uvećanu naknadu za novorođenčad koja sada iznosi 900 eura, odnosno 1.000 ako su korisnici materijalnog obezbjeđenja.

Podijeli na: