Društvo

23.11.2022
336

JOVANIĆ: LOŠE VREMENSKE PRILIKE IZAZVALE PROBLEME, IPAK - SITUACIJA STABILNIJA NEGO U OSTALIM OPŠTINAMA

Teskt Jelena Kljajević

Foto Radio Kotor

Loše vremenske prilike koje su aktuelne već nekoliko dana, pričinile su brojne probleme na području opštine, ali je situacija znatno bolja u odnosu na ostale crnogorske gradove.

“Na javnim površinama je bilo više oštećenih stabala usljed jakih udara vjetra, nanosa materijala po putevima te poplava ulica i površina u zalivskom dijelu, ali je danas situacija znatno bolja” – kazala je gostujući u našoj emisiji “032” direktorka Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežana Jovanić.

Izlivanje vode je, dodaje, prethodnih dana bilo posebno izraženo na putu prema dobrotskoj Osnovnoj školi “Narodni heroj Savo Ilić”, dok se u Grblju odronila stijena.

“Za vikend smo bili na terenu u blizini dobrotske škole, pokušavajući da riješimo problem. Međutim, radi se o kompleksnom problemu na čijem rješavanju se i sada radi. Potrebne su veće intervencije jer je na ovom lokalitetu u zadnje vrijeme izgrađeno više objekata pa su nelegalnom gradnjom odnosno pregrađivanjem atmosferske kanalizacije izazvani dodatni problemi.

Pored toga, za vikend je došlo do odronjavanja zemljanog materijala u Gornjem Grblju - na

lokalitetu Patelj potok. Sinoć je pala stijena na putu, na lokalitetu Gradac, pa je ova dionica zatvorena za saobraćaj. Tako će biti dok se ne poboljšaju vremenske prilike i detaljno ne sagleda lokalitet, zbog mogućeg novog odrona” – kaže Jovanić.

Dodaje da je sanacija nestabilne stijenske mase već dugo planirana.

Jovanić ističe da se kontrole i čišćenja bujičnih kanala u susret kišnom periodu redovno obavljaju.

“Čini mi se da smo u prethodnom periodu dosta spremno reagovali. Kada su padavine intenzivne, redovno obilazimo “kritične” lokacije. Izlivanje se najčešće dešava usljed nanosa lišća, smeća i ostalih materijala” – kaže Jovanić.

Poplava na gradskoj rivi se, dodaje, dešava usljed plimnog talasa.

 “Na to, nažalost, ne možemo značajnije uticati” – zaključuje Jovanić.

 

 

Podijeli na: