Društvo

04.05.2021
233

JOKIĆ: VINOVNIKE INCIDENTA NEZABILJEŽENOG U KOTORU NAJOŠTRIJE KAZNITI

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić najoštrije je osudio ponašanje grupe Kotorana koji su u noći sa drugog na treći maj, prijetili na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, a zatim i fizički ugrozili našu sugrađanku Ivanu Krivokapić, nakon što ih je prethodno upozoravala da ne sprovedu u djelo iskazanu namjeru skrnavljenja crkve Svetog Nikole.

„Povodom događaja - napada na paroha kotorskog Nemanju Krivokapića i njegovu suprugu Ivanu u njihovom domu, bio taj napad fizički, verbalni, ili bilo kakav drugi napad na sakralni objekat, odnosno na crkvu Svetog Nikole u Kotoru, desio se on ili bio u namjeri da se desi, predstavlja nešto za što nisam mogao da vjerujem da se može desiti u našem gradu. Stoga najoštirije i najjače što mogu, osuđujem takav akt, bez obzira od koga on dolazio. Bez obzira kako se to lice zvalo, kojoj partiji, narodu, bilo čemu pripadao, nešto je što je za najoštriju moguću osudu i nešto što nije primjereno ovom gradu, niti bilo kakvom civilizovanom društvu“, kazao je Jokić za Radio Kotor.

Podsjeća da je već ranije govorio da u Kotoru ljudi žive, „ne jedni pored drugih, nego jedni sa drugima“.

„Mi ovdje zajedno živimo i to je najveći kvalitet našeg grada, pa su ovakvi nedostoji postupci, ujedno i nedostojni bilo kojeg civilizovanog čovjeka i zaista bacaju ljagu, ne samo na tu osobu, nego na cijeli naš grad. Zato pozivam, apelujem i molim državne organe da ne bagatelišemo sa ovakvim slučajevima, bez obzira prema kojoj strani bili upereni, odnosno pojedincu u našem gradu, već da se vinovnici pronađu i kazne najoštrije u okviru onoga što su zakonske mogućnosti. Da se to uradi kao poruka da ovdje čuvamo jedno ozbiljno društveno dobro, a to je naš zajednički život“, rekao je Jokić.

Ističe da u slučaju narušavanja zajedničkog života, građanima Kotora neće ostati ništa.

„Zato i apel na sve građane Kotora da zajednički osudimo ovakav vandalski čin. Apel na sve i da prezremo ovakva ponašanja, ma sa koje strane dolazila i da našim skladnim i zajedničkim životom pošaljemo najoštriju poruku ovakvim izgrednicima i vandalima“, naznačio je Jokić.

Prema za sada dostupnim informacijama, u Kotoru, gradu koji se diči nivoom kvaliteta suživota svojih stanovnika raznih nacija i vjera, u noći između drugog na treći maj, u danima najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kada sve treba da odiše porukama ljubavi i praštanja, nažalost svjedočimo izlivima mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi sa elementima mizoginije. 

Naime, supruga kotorskog paroha Ivana Krivokapić je u kasnim noćnim satima reagovala na namjeru nekolicine naših sugrađana, mladića, da uriniranjem oskrnave crkvu Svetog Nikole.

Kada im je skrenula pažnju da ne rade ono što su po njenim riječima očigledno namjeravali, doživjela je uvrede na na nacionalnoj osnovi, a takođe i bacanje staklenih predmeta prema njenoj kući. Nakon toga je, iznad svega u strahu i za svoju djecu koja su bila u kući, pozvala policiju koja je privela izgrednike, a  istraga o ovom slučaju je u toku.

Nezvanične informacije govore i da su neki od učesnika poznati sportisti lokalnih klubova i da je sve snimilo više kamera na obližnjim objektima.

Podsjećamo, ne tako davno je crkva Svetog Nikole bila oskrnavljena grafitom neprimjerene sadržina.

Po riječima paroha Nemanje Krivokapića i pored pomenutog suživota, „uvijek je bilo onih koji su kaljali obraz ovom gradu, ali je isto tako oduvijek bilo i onih koji su ga znali sačuvati, kao što je to njegova supruga Ivana“.

Njegova supruga Ivana Krivokapić, koja vodi i dječji i omladinski hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” (Kotor 1839) kazala je da za sada ne želi da daje izjave.

Podijeli na: